måndag 27 februari 2012

Rätten till akutsjukvård


I Dorotea och Åsele ”rasar” kampen vidare för rätten till akutsjukvård och den 29/2 klockan 20.00 belyses det i Uppdrag Granskning för att dagen efter vara i SVT:s Debatt. Jag följer detta noggrant och för mig handlar det inte ”bara” om Dorro och Åsele utan om vad ”den enskilde” faktiskt tycker och kan när de börjar gräva lite och ser och inte minst inser vad de får. Politikers löften naturligtvis avstämt professionellt av verksamhetsföreträdare visar sig ha hål och läckor och sen, sen försöker man täta. Problemet med de tätningarna blir att de allt som oftast görs akut och man hinner inte tänka på alla regler utan mer handlar från magkänslan och limmar ihop dem med prestigeklister. Det klistret är egentligen bara mjöl och vatten och när man då sjösätter så….

Oavsett resultat kommer aldrig mer Dorotea vara sig likt då den gemenskap och sammanhållning i bygden som nu finns troligen saknar motstycke i deras historia. Folk runt hela Sverige hör av sig och även internationellt är detta nu uppmärksammat och då Sverige är tranparant och kreativiteten är enorm tillsammans med en vilja som skulle kunna försätta berg, (ja kanske inte Bergh då men han är ju på deras sida), är det här otroligt intressant för en "glesbygdsförvarare". Lagstiftning nagelfars, relaterade myndigheter kontaktas, överklaganden x ? och alla möten besöks mm och mm och man gör det helt lugnt stilla och med en "Ghandi-filosofi": ”Vi gör rätt för oss och följer helt de skrivelser och lagrum som finns och vi gör det här snyggt”.

Loggan till inlägget kommer att synas på mycket och apropå mjöl och vatten, här är ett recept på OCKUPANTBRÖD:
5dl ljummet vatten, 25grjäst, 3tsk salt, 1dl linfrö, 1dl solroskärnor, 1dl sesamfrö, 3msk olivolja, 2dl rågmjöl, 2dl grahamsmjöl, 6-8dl vetemjöl. Blanda alla ingred. vetemjölet sist, låt vila 1 tim. ugn på 200-225, gör bitar som pingisbollar, kavla till kakor på mjölat bord, lägg kakorna på papper o grädda ca:10 min per plåt.
Hade´ Peter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar