söndag 18 juli 2010

Vakna!!


Brandstationerna blir allt färre, brandmännen likaså. Snart kan bristande beredskap leda till problem, varnar nu, håll i er, MSB.

Mellan åren 2000 och 2008 minskade antalet brandstationer från 750 till 710, under samma period minskade samtidigt personalen med tiondel. Och signaler som har kommit är att ”ytterligare neddragningar i kommunernas beredskap är att vänta” Vidare beskrivs att den kommunala räddningstjänsten är en allt svagare länk i olycks- och krishanteringen.

Okey, vad är det vi….. och vems/vilkas är ytterst problemet och vem/vilka har ett ansvar att hjälpa till? Ja men gör det då!! Var sitter problemen? Ska jag börja räkna upp och även namnge några? Några som snart kan känna sig..stolta? över att man nedrustat och rent politiskt populistiskt eller ekonomiskt kortsiktigt riskerar sina medborgares liv och hälsa. Hur kan man få ”leka” ansvarig och kompetent och när ska någon med större kragnummer förstå och säga stopp, det här går inte längre?

För vissa orter har man redan förorsakat i princip oreparabel skada då det är ett känt faktum att lägger man ned eller reducerar är det jättesvårt att bygga upp och återställa igen. Om vi pratar deltid. Har man då råd att anställa heltid? Ja, om riskbilden ser sån ut handlar det faktiskt inte om råd, utan att göra. Det kan kortsiktigt vara varmt och skönt att kissa i byxorna men det blir snart kallt och otäckt..och kanske dyrt. Dyrt brukar avskräcka.

Okey MSB nu har ni konstaterat det vi gjorde för 15-talet år sedan men vad ger ni får råd och vad föreslår ni för åtgärder? Samma fråga till SKL och Pacta då de skall stödja och hjälpa ”sina” kommuner och ni då, Försvarsdepartementet?
Det går inte att bara konstatera när man är i den ställningen att man kan göra skillnad. SKÄMMS på er och ni kan vara säkra på en sak, vi hörs igen, hade´

1 kommentar:

  1. Det blir inte bara mindre stationer och brandmän. På flera ställen gör man nu passiva insatser för personalen tycker att det blivit för varmt att rökdyka. Hoppsan...kanske ska lägga ner hela skiten. Allt slocknar till slut!!!Sorglig utveckling med dessa nytänkande chefer och deras jämställdhet och mångfald. Har det fått någon effekt...

    SvaraRadera