onsdag 21 juli 2010

Carl von Clausewitz


Paus i privata vårdförhandlingar

Hoppsan, hoppsan och jag hade inte tänkt kommentera det här i länken, eftersom det är så korkat. Men vad då, det har aldrig stoppat mig förr och jag konstaterar att man har paus i avtalsförhandlingarna hos de stora drakarna. Semestertider antar jag och konstaterar att Kommunal har en liten annan inställning än Brandmännens Riksförbund. Min semester var godkänd under förutsättning att avtalsförhandlingarna var klara och att vi hade uppnått de mål Förbundsstyrelsen satt upp. Ungefär. Jag ställer helt upp på det och ser just dessa förhandlingar som en ”byråkratisk brasa”. Man lämnar inte innan det är "släckt" men saker är sällan enkla så det finns kanske någon mening men det ska bli intressant att se hur ”restvärdesjobbet” funkar.

Allmänna principer för offensiv. För en attack måste man välja en punkt i fiendens position och anfalla den med överlägsen styrka, lämnandes hans övriga styrkor i osäkerhet men uppbundna. Detta är det enda sätt man kan använda en likvärdig eller svagare styrka med övertag och därmed med en chans att lyckas. Desto svagare man är, desto färre trupper skall användas för att binda upp fienden på icke avgörande platser, för att vara så stark som möjligt där avgörandet skall ske.” Carl von Clausewitz, “Om kriget”.

Carl von Clausewitz (1780-1831) anses av många vara den moderna akademiska krigsvetenskapens fader. Generellt är kanske von Clausewitz mest känd för citatet "krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel" och många av hans teorier är lika relevanta idag som då. En lekman kanske skulle tro att man för att vinna måste ta sig an fienden överallt han finns, när man i själva verket istället skall koncentrera sig mot en plats och tidpunkt där man kan fälla ett avgörande. Här ligger ett dilemma för den som försvarar sig. Fienden kan slå var som helst och koncentrerat, medan försvararen måste försvara sig över hela linjen i väntan på fiendens anfall. Något motsägelsefullt så kan man alltså komma undan med att ha en mindre styrka som anfaller än fiendens försvar. Här gick, gudskelov, Herr Hitler fel, med för många fronter.(BRF:aren Herman Persson i Dorotea är just nu på motorcyckel i Europa och och går chockad omkring och ser lägerresterna i Auschwitz. Därav nog inspirationen till nästan hela detta inlägg.)

Nu väntar ni på en koppling till BRF, det lilla kvalitativa facket som är specialiserat på räddningstjänstbranschen vs de stora organisationerna bland både fack och arbetsgivare och den går förstås att finna.Det är till och med uppenbart och visualiseras i bilden. Mot snickrande och bad. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar