torsdag 22 juli 2010

Du får inte köra trucken..


Den största avtalsrörelsen på länge närmar sig sitt slut. Kollektivavtal för cirka 3,3 miljoner anställda i Sverige har omförhandlats och utspel från representanter för både arbetsgivarna och arbetstagarna har synts mer i media än tidigare. I Sverige har vi en arbetsmarknad som fungerar på ett unikt sätt jämfört med många andra länders arbetsmarknader. Vår arbetsmarknad brukar därför benämnas som ’den svenska modellen’. Denna modell innebär bland annat att löner och andra arbetsvillkor styrs mer genom kollektivavtal än genom lagar. Målet med avtalsförhandlingarna är egentligen att försöka enas om en trolig prognos för framtiden samt hur stor ökning av arbetskraftskostnaden företagen och den offentliga sektorn egentligen klarar under avtalsperioden.

Detta var inte det lättaste med tanke på det ekonomiskt skakiga läget. Och.. en stor gnutta gammalt möter nytt och vem skall bestämma, vilken bransch, vilket fackförbund eller paraplyorganisation är ”viktigast”, och normsättande. Innan det ens riktigt är slut så börjar det om inför nästa med samma frågor som nyss, nästan, passerats: Hur ska samordningen gå till, vem ska sätta "märket" i den kommande avtalsrörelsen, undrar IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Cecilia Fahlberg menar att det avtal som ”hennes” Unionen träffar från 1 oktober nästa år ska bli normerande. Det kommer LO-förbunden aldrig att acceptera, säger LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Okey….?? Skilda uppfattningar redan nu när knappt bläcket torkat på nuvarande avtal om nästa? Gör det enkelt och samtidigt något nytt och låt BRF få ett branschavtal och ”gå före”, det vore nått det. Hehe..

Nu gör vi ju det ändå, även om vi inte tillåts. Får.. och lamm är snälla djur, och behöver inte kopplas eller förses med munkorg? Normalt, men hur länge?

Nu ska det åkas till byggvaruhuset med mailordern nedan som faktiskt, bekräftats, och jag skrev;
Tjena och välkommen tillbaka från semester och har du fått snurr på mina grejor till ut-ombyggnaden och.. en lastbil? Svaret blev: Jo jag tror vi har det mesta men du får inte köra trucken själv. :-) / Micke
Trodde han ja, mot trucken! // Hörs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar