tisdag 20 juli 2010

Timellerier


Jagas för elva mordbränder: "GÄVLE. Elva anlagda bränder. På åtta dagar. Nu jagar Gävlepolisen en mordbrännare – minst."

Men först, så är det så att nästan hälften av alla skador som leder till ett besök på akuten beror på någon form av fysisk aktivitet. Samhällskostnaderna uppskattas till mellan tre och fyra miljarder årligen.
Det visar en studie som Statens folkhälsoinstitut och myndigheten för samhällskydd och beredskap gjort. Studien har kartlagt förekomsten av skador i samband med fysisk aktivitet ur en bred synvinkel, i studien ingår sport- och fritidsaktiviteter men också lek, promenader, cykling, trädgårdsarbete och annat gör det själv-arbete. Varje år skadas ungefär 27000 personer när de jobbar med reparationer och underhåll på fritiden, så kallat gör det själv-arbete. Vanligast är att människor klämmer, skär eller sticker sig. Sågar är framförallt verktyget som finns med i olyckssammanhang, också vinkelslipar hamnar högt på listan.

Ett annat gör det själv-arbete som blev sådär var då en 23-årig man från Finspång satt på fönsterkarmen och hängde med halva kroppen genom en bilruta. Det var i januari som polisen upptäckte mannen i en bil på väg från McDonalds i Linköping. De följde efter och stoppade ekipaget. 23-åringen nekade då till att han inte haft bälte på sig under fönsterfärden. Polisen bad honom visa, med bältet på, hur han gjort. Han kom då knappt ut med huvudet genom rutan innan bältet stoppade honom. Domen blev 1500 kronor i böter.

Och ett tredje destruktivt gör det själv-arbete som oroar och är allt annat än trevligt är elva anlagda bränder på åtta dagar i Gävleområdet. Gävlepolisen är taggade, Kriminaltekniker genomför undersökningar, prover skickas på analys, polisen har hållit och håller förhör och så kallade samlade resurser läggs på detta. BRA! Ett flertal medier inkluderande de stora drakarna, DN, SVD, Aftonbladet, skriver om detta men kolla vad som egentligen brunnit förutom båten. Rotvältor..

TÄNK !! .. vad olika det är i Sverige för hade detta varit i Malmö och under stenkastningssläckning hade det nästan inte fått en rubrik och vilka utredningar och resurser hade lagts på uppklarande och ”jakt på mordbrännare”? Vad gör ni och varför INTE i Malmö egentligen undrar alla utanför..

Nu ska sågen fram men först vinkelslipen, eller så ska jag bada först... Alla dessa val. Mot badet! Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar