måndag 12 juli 2010

Bränna sig, bada och flera olyckor


Det är varmt och skönt i Gävle men inte så pass att vi pratar brännskador men om vi skulle, så:

Söker cirka 20 000 personer vård varje år på grund av brännskador i Sverige. Av dessa är 1 500 så allvarligt skadade att de behöver läggas in på sjukhus. För svårt brännskadade är det viktigt att de snarast möjligt får intensivvård och Sverige har två rikssjukvårdsenheter för svåra brännskador; Universitetssjukhuset i Linköping och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Med rikssjukvård menas viss hälso- och sjukvård som ska bedrivas av ett landsting, men med hela landet som upptagningsområde. Socialstyrelsen utfärdar tillståndet.

Utvecklingen i hälso- och sjukvården går mot alltmer specialiserade metoder i diagnostik, behandling, medicinteknik och läkemedel. Den tekniska utvecklingen ställer stora krav på investeringar i ny och dyr teknik och personal med spetskompetens. Därför ska också rikssjukvården enligt lag samordnas till enheter med hög vårdkvalitet och en ekonomiskt effektiv verksamhet. Syftet med att koncentrera hälso- och sjukvård till ett eller två regionsjukhus är att öka effektiviteten, höja den medicinska kompetensen och stärka patientsäkerheten.

För att definieras som rikssjukvård ska följande kriterier uppfyllas:
-Sjukdomen/tillståndet är ovanligt
-Diagnos/behandling är komplicerad och kräver specialkompetens
-Diagnos/behandling medför hög resursförbrukning

Antalet brännskadeplatser är alltså begränsat i Sverige men med relativt kort varsel kan även brännskadeplatser i Finland, Norge och Danmark användas. Dessutom finns kontaktytor mot övriga brännskadeenheter i Europa som gör att ett stort antal platser snabbt kan bli tillgängliga men logistiken och att säkerställa transporter kan vara bekymret. Det är ju inte ovanligt att flera individer drabbas vid samma skadetillfälle. Överlevnadschanserna är relaterade till graden och procenten och..ålder och visst, man har triagelistor, (sortering/prioritering), när man bedömer patienterna om det blir/är ”kö”.
Förenklat och om jag, 50 år snart säger de, (svårt att tro), skulle drabbas av 30% brännskador ”tror man” att jag överlever och ett gott resultat förväntas (överlevnad ≥90%) med aggressiv vård och omfattande resursbehov, flera kirurgiska åtgärder och med lång rehabilitering. Vid 40% -iga har jag en överlevnadschans på 50-90% och det ser lite sämre ut. Och så vidare. Naturligtvis spelar mycket annat in; var någonstans är brännskadan, vad är jag i för form, hur lång tid till vård mm, men:

Ta hand om er och tänk till före, ni har ett farligt jobb på många sätt, ni brandmän, och inte är det säkert att åka ambulans heller: http://www.clipsyndicate.com/video/play/1562418/ambulance_explodes_near_hospital?wpid=117

Nu ska jag bada lite och hoppas det inte blir fullt så här trångt i poolen och fundra lite på vad man ska göra nu när fotbollsfesten är över. Antar att familjen har ideer och de hade något slags smygmöte under finalen igår där "ta tag i ombyggnationen av huset" nämndes flera gånger. En olycka kommer sällan ensam. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar