söndag 16 maj 2010

Se i flera perspektiv


– Ditt hus ska brinna i natt!
Amigo vrålar mot en man som lutar sig ut genom ett fönster.
För några dagar sedan öppnade mannen husets port, så polisen kunde komma in på gården och ta några ungdomar kan man läsa i en artikel i Skånskan. http://www.skanskan.se/article/20100515/MALMO/705149835/1004/malmo/*/boende-trakasseras-av-gang-

Apropå gäng skriver Sydsvenskan; En man i 30-årsåldern blev slagen och rånad av ett 15-tal ungdomar tidigt på lördagen. Misshandeln inträffade på Södra Förstadsgatan vid 3-tiden på morgonen. Av en tillfällighet körde polisens spanare från ungdomsroteln förbi strax efter överfallet. Mannen låg då marken svårt skadad efter slag med bland annat batonger. – Ett gäng på 15 ungdomar springer från platsen. Vi lyckas gripa tre av dem, säger inre befäl Mats Attin. De är 16, 17 och 18 år gamla och är alla anhållna. De har förhörts och ytterligare förhör ska hållas under lördagen.

Tänk er in i ovanstående två stycken utifrån att ni vore ”mannen”. Alltså inte Ilmar Reepalu (S) eller Per Widlundh (Rsyd) utan vanliga män, kanske rent av brand-män. Brandman kan också vara en kvinna men det syns inte utanför kläderna operativt att det kanske är någons mamma. I statistiken är det påfallande få kvinnor som utsätts mer än sekundärt. Läste en intressant artikel relaterat i SVD nyss. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/gangen-ges-spelrum-i-fororten_4722955.svd

En undersökning från Sifo i förra veckan visar att unga prioriterar bättre arbetsmiljö (47 procent) före högre lön och flexiblare arbetstid. För att nå målet om bättre arbetsmiljö måste vi rusta upp arbetsmiljöarbetet. Mer resurser till Arbetsmiljöverkets tillsyns- och informationsarbete, Utbildning av skyddsombud, mer resurser till de regionala skyddsombudens verksamhet samt till arbetslivs- och arbetsmiljöforskning. I samverkan med arbetsmarknadens parter och i en balans mellan parterna. En balans som vi sett rubbas parallellt med att man försämrar och försvårar insynen på vissa arbetsplatser. Att frågor om hot och våld lyfts fram. Det tjänar alla på och inte minst och självklart; Arbetsmiljöverket. Vad gör och har de gjort i Skåne och Malmö och även Sifo visar nu att det är viktigt att det satsas starkt på förbättringar av arbetsmiljöförhållanden framåt. Det är där de unga kommer jobba. Det är många som menar att dagens ungdomsgeneration är den bästa som vi någonsin har haft. Man är mer välutbildad, mer internationellt orienterade, mer företagsamma och det kan man använda med eller mot sig.
Vi satsar hårt på att få det och dem med oss. Också.

Man gör så om man vill vara en stark aktör även i framtiden och bryr sig om sin organisation mer än sin person. Alltfler kommer ur det tunnelseendet och i de flesta frågor är inte ensam stark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar