tisdag 4 maj 2010

Mustachkampanjen


Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform som drabbar 25 män varje dag. Det betyder en man i timmen. Eller 9 000 män per år.
Undersökningar av misstänkta överrisker för tumörer bland brandmän har gjorts i många länder. I en översiktsartikel finner man att brandmän har en ökad risk att drabbas av cancer i testiklar, prostata, hud, hjärna, ändtarm, magsäck, grovtarm och lymfkörtlar (1). I en annan översiktsartikel framkommer att brandmän med lång tids tjänstgöring har en ganska betydligt ökad risk att drabbas av cancer i framför allt njurar, urinblåsa, grovtarm, hjärna och benmärg (2). I Kanada har några delstater nyligen beslutat att betrakta cancer i ett flertal av ovanstående organ som arbetssjukdom hos brandmän som har arbetat i minst fem år för vissa tumörtyper och längre tid för andra tumörtyper.

Som en konsekvens av ovanstående bör brandmän använda sig av andningsmask med adekvat filter under hela tiden man befinner sig i brandrök, även under eftersläckning.På Cancerfonden påpekar man att det är just den långtidsexponering som yrkesutövare utsätts för som utgör den största risken med de miljögifter som pekas ut i forskningsstudien. "-Det handlar om kända cancerframkallande ämnen. Det är anmärkningsvärt att man fortfarande inte lärt sig att skydda sig ordentligt mot dem", säger de.
Marcus Cato, på Sveriges kommuner och landsting. "-Men det brister i många led, jag vet inte var största boven finns. Arbetsgivarna ska ha rutiner för skyddsarbetet men om man ska vara självkritisk finns nog brister hos arbetsledningen."
Tommy Eriksson Wikén på Arbetsmiljöverket: "-Finns bara nationella föreskrifter och regler för rökdykare och kemdykare, inte för övriga brandmän som arbetar runt omkring och med eftersläckning. Vi försöker ju gå ifrån detaljreglering. Arbetsgivaren har en skyldighet enligt arbetsmiljölagen att göra riskbedömningar. Men det bygger på deras engagemang och vilja."

Jag vill lägga till att gemene brandman har ett egenansvar att använda skyddsutrustningen och om den inte finns, påpeka och driva just detta också. Det behöver inte vara helskydd utan räcker ibland eller kanske rent av oftast med mask men har ni dem och använder ni dem och hur tar ni hand om kontaminerade kläder? (Huden funkar som en insugningsventil och tänk på tex nikotinplåster så är ni med i det tänket.)

Projektet Friska Brandmän ”pekar på och föreslår” en rad förebyggande och enkla åtgärder för att om möjligt slippa detta elände och ni som är intresserade av just detta kan med fördel vända er med tex ett mail till Bengt Sörqvist vid BRF. bengt.sorqvist@brandmannensriksforbund.se Detta kommer även på webbplatser och som utskick, Vi är på mässor och vi kommer att mässa på allt och alla och verkligen driva detta. PSA, prostatacancerprover då? Jo det med och ni kan läsa mer om detta själva just nu på: http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/17992/2010-4-10.pdf Rör man sig I gränslandet mot “vetenskaplighet bör man ha referenser och därför fanns hänvisningssiffrorna i texten ovan men vi har fler, många fler och just nu har vi 10 CD-skivor proppade med material från våra kamrater i Kanada och USA relaterat till detta att gå igenom.
1) LeMasters GK och medarbetare: Cancer risk among firefighters: A review and meta-analysis of 32 studies. J Occup Environ Med 2006;48:1189-1202.
2) Youakim S. Risk of cancer among firefighters: A quantitative review of selected malignancies. Arch Environ Occup Health 2006;61:223-231.

Heja Robban och Gert och Mustachkampanjen och nu ska jag raka till min då jag vet vad den kallas enligt bilden. Så kan jag inte hade det eller är..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar