tisdag 11 maj 2010

Det går bra för "firman"..


Nybro Kommun har som första rubrik på sin webb ”Tänk på brandrisken”. Gjorde man själva det då man förändrade sin organisation för ett år sedan och lade ner hela deltiden? Vi är alla myndiga, men vissa är myndigare än andra och någon så myndig att man agerar. Ibland rätt och ibland, kan tyckas, fel. Men jag tycker om agerande mer än långbänkar men, vi glömmer inte så lätt. Och blir påminda. BRF har och har alltid haft aktiva och duktiga förtroendevalda.

En helt annan fråga har fått lite svar och här ett litet utdrag;
…dock måste beaktas att en arbetsgivare har rätt att besluta hur hans arbetsredskap får användas. Sålunda kan arbetsgivaren ha full rätt att både filtrera och blockera. Dock blir det enligt min mening också andra värden som gör sig gällande då det – som här – dessutom handlar om offentliga arbetsgivare som tydligen godtyckligt filtrerar viss information, dvs bloggar….

Dokumenten som minst sagt är intressant och upplysande gällande föreningsfrihet, integritet, demokrati, offentlighetsprinciper, kränkande särbehandling, mm och mm till ytterst storslagenhet som Yttrandefrihet, FN:s deklarationer och Europakonventioner. Svårt det här men kul, alltså intressanta frågeställningar om varför organisationer inte vågar utnyttja sina interna resurser och heller inte låta informationen flöda fritt? Bland annat.

Någonstans så handlar det om makt. Tror jag. Genom alla tider har information varit makt, individen/gruppen som ägt informationen har oftast ägt makten. Alltifrån att göra upp eld i begynnelsen tid, till det att tryckpressarna kom och informationen i bokform flödade fritt, till idag där informationen flödar som en löpeld över jorden. Självklart så ser en otrygg organisationsledning detta som ett hot; om informationen skulle flöda fritt i organisationen skulle det leda till att en medarbetare skulle veta lika mycket, eller kanske till och med mer, än ledningen i vissa frågor.
I en del ledningsgrupper kanske i de flesta frågorna då samarbete och samverkan bygger och är grunden för kunskap och spetsskompetens. Man kan inte allt själv helt enkelt utan det finns alltid någon som vet bättre. På riktigt. Vi har många som kan mycket och i olika delar och det känns tryggt. För mig.

….och ett PS. Såg att BRF per den 1/4 2008 var x kvinnliga heltidare och nu x. Då kan man faktiskt säga att vi på två år nästan dubblat kategorin kvinnliga heltidsbrandmän då vi har ökat 95% på två år. Det var x deltidstjejer och nu x vilket gör en 57% ökning på deltiden. x+x=x mot idag x = x. På två år för vi har ju även förlorat några få pga nedläggning av stationer och omorganisationer av styrkor så det känns väl hyffsat eller rent av bra. Lägger vi dit de kvinnliga stödmedlemmarna på totalens x ger det då en tjejökning på två år på 163% för ett fack som av vissa kritiseras för att vara tvärs om, dvs fientligt inställda till tjejer. Inget är mer fel och fattar ni nu då. Många av dem ni pratar om har insett att vi pratar med och stödjer dem. Sen länge och faktiskt längst i branschen. DS.
(Siffrorna istället för x:en är hemliga men kan bytas mot kommunals statistik och även då gällande deras riktiga siffror för branschen på cirka 2300 heltidare och 40 talet deltidare?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar