torsdag 13 maj 2010

Är 1+1=2? Nä..


Kommunal är klara med avtalet. Eller inte.
Nu ska det förklaras för de egna leden och läser man på parternas webbplatser, i media och ”nyttjar sina kontakter och pratar med folk i branschen” är det inte så enkelt. Ungefär som för ledningen i Rsyd alltså.

Ylva Thörn är nöjd då hennes käpphästar under hela ordförandetiden: ”att slåss för jämställdhet, slåss för kvinnorna och slåss för de lägst avlönade” fått genomslag. Enligt henne. Jag är fundersam och skeptisk. Hon angav löneökningarna på snitt 970 kronor som ett viktigt steg mot jämställda löner. Jämställdhetspotten utgör cirka 130-140 kronor beroende på hur man räknar. Likaså betonade hon de höjda lägstlönerna, som också är viktigt för att rekrytera ungdomar. Snittlönen för kommunalarna höjs därmed från 20 850 kronor till 21 300 kronor under avtalsperioden. Löneökningarna har alltså räknats utifrån snittlöner på 20 850 kronor som höjs i år från 1 april med 450 kronor och i april 2011 med 480 kronor. Kanske. Jämställdhetsdelen är ungefär 130 – 140 kronor. Lägstalönerna höjs med 770 kronor under hela perioden. Individnivån, ”garanti per individ utanför särskilda satsningar”, ligger på 100 kronor. I löneökningen ingår tex. jämställdhetspotten.

Regler om övertid har förts in i avtalet och bemanningsfrågan har lösts och det ska bli lättare för arbetsgivaren att omplacera eller avskeda oönskade personer. På byråkratiska läser man det i "Avtalet ger kommuner och landsting långsiktigt bättre förutsättningar för omställning samtidigt som de medarbetare som berörs får ökade möjligheter att snabbt få ett nytt jobb".
Löneökningen sägs motsvara 4,65 procent av dagens lönesumma men för arbetsgivarna att kostnaderna endast ökar med 3,85 procent. Skillnaden beror bland annat på att ersättningarna för obekväm arbetstid, jour och beredskap inte höjs lika mycket som lönerna.
OB, jour och beredskap samt ”bland annat” för 0.8% känns..sådär.

Det här kommer i sanning bli intressant för oavsett hur man räknar och analyserar får man inte ihop siffrorna med procentsatser och tvärs om och det helt utifrån citat och uttalanden från Kommunalare. Vet man själva kan man undra och det är uppenbart att man har vissa interna problem med det.

Nu är ju Ylva Thörn speciellt inbjuden av Rsyd att representera facken i branschen på Brand 2010 i Malmö och här kanske man skulle fråga lite mera om hennes glädje och varför de presenterar ett så luddigt men samtidigt så tillrättalagt material? Vissa påstår att den glädjen mer bottnar i att avtalsjobbet har renderat i cirka 7,2 miljoner mer i medlemsavgifter per månad till förbundets kassa. Jag vet inte, men om, så klart Ylva är glad och det ska bli intressant att se hur detta landar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar