onsdag 2 maj 2012



Fakta om nya avtalet från Kommunal:
-Löneökningarna är på 650 kronor, eller tre procent.
-Lägstalönerna höjs med 650 kronor. Detta sker först i höst, från och med den 1 september.
-Ingen individgaranti.
-Visstidsanställningar begränsas till tre år.
-Övriga ersättningar, som ob, jour och dylikt höjs med 2,6 procent och det sker först den 1 september.
-Principöverenskommelse om introduktionsanställningar. Blir klart exakt hur i höst. Riktar sig dels mot ungdomar som gått omvårdnadsprogrammet. De ska efter introduktionsanställningen på ett år garanteras fast jobb. Men introduktionsanställning ska också vända sig till dem långt från arbetsmarknaden, de garanteras inte jobb efter ett år.
-Avtalet är ettårigt, gäller från den 1 april i år t o m 31 mars 2013.
-En arbetsgrupp ska inventera behovet av arbetskläder. -En redan existerande arbetsgrupp ska se över problemen med delade turer.

Fakta om nya avtalet från SKL:
- Kostnaden för avtalet beräknas till 2,6 procent och ligger inom ramen för det märke för kostnadsökningar som satts för denna avtalsrörelse genom tidigare avtal. Vi har genom att finna ett antal avräkningar försäkrat oss att 2,6 procent fortsatt gäller.
-Avtalet löper fram till 31 mars 2013 och gäller kommuner, landsting och Pactaföretag.
-Lönenivån, inklusive lägstlöner höjs med 650 kr. -Ob-ersättningar och lägstlöner höjs från och med 1 september 2012 -Avtalet innehåller inga individgarantier, en principiellt viktig fråga för SKL
-Möjligheten att erbjuda introduktionsanställningar som innehåller utbildning och handledning med en lönenivå om 75 procent av vanlig lön under 12 månader regleras i avtal.
-En förenklad provanställningsbestämmelse införs. -Konvertering av visstidsanställningar införs efter 3 år istället för som idag 4 år när man kombinerar allmän visstidsanställning och vikariat.

Jo.. det är samma avtal som faktakommenteras och vad ska jag tycka då om detta? Tja, kanske det behövs några "franska brandmän i debatten" men just nu: Sometimes the answer doesn't lie in the words, but in the silence. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar