måndag 30 april 2012
Det jäser, puttrar och pyser på många ställen relaterat till akutsjukvård, skydd/säkerhet och vad man som gräsrot kan förvänta sig få för sina skattepengar relaterat till blåljusbranscherna. Är närhet, likhet och kvalitetsbegreppen olika beroende var man bor och/eller vem/vilka som styr och varför då-då och ska det vara så eller kan man göra något åt det?
Vore jag politiker skulle jag nog börja titta och räkna dagarna till valet för nej, det är inte alls så långt dit som det är mot vissa grupper i samhället. Inez Abrahamzon skriver på Facebookgruppen, ”Rädda akutplatserna på Sjukstugan i Dorotea”:
”Jag är fortfarande arg. Trodde min ilska över det administrerade vansinnet när det gäller akutvård i inlandet skulle svalna, men icke. Jag är arg på politiker som i sin blindhet får demokrati att framstå som något som kan försvara kränkande särbehandling.
Jag är förbannad på att en hög tjänsteman kan uttala sig som han gör och ändå ha sin tjänst kvar. En lärare i ett klassrum skulle aldrig bli kvar om denne tillämpade och försvarade orättvis behandling av sina elever. Men är tjänstemannen ens ifrågasatt av landstingsledningen?
... Men mest av allt är jag arg på mig själv och alla vi andra som finns i den tysta skaran som bara tittar på. Ytterst är det vi som gör att vanvettet får fortgå. Det är vi som låter beslutsfattare administrera fram ett tänk, där vissa människor är mer värda än andra. Accepterar vi i inlandet det här, så gör snart alla andra i samhället det också. Vi lägger själva ribban.
Märkligt nog så hände det här också en gång i Tyskland. En tysk förtroendeval började smyga in synsättet att vissa människor var viktiga och andra mindre viktiga... Givetvis i ekonomiska sammanhang. Om den tysta massa då tänk efter lite mer - före - så hade historien sett annorlunda ut. Men frågan är yttersta vad vi som lever nu och här - tänker och gör nu. Ingenting eller någonting?
Tage Danielsson sa: "Den som inte ser bakåt när han går framåt måste se upp." Oscar Wilde sa; "Olydnad, i ögonen på vem som helst som läst historia, är människors ursprungliga dygd. Det är genom olydnad och uppror som framsteg gjorts."
Ett norsk ordspråk lyder: Där makten har rätt, har rätten ingen makt."
Och Edith Södergran sa: "Lindrig sömnlöshet ökar genialiteten."
Jag hoppas att många med mig börjar få svårt att sova på nätterna. För som det nu är - så kan vi inte ha det!”
”Lindrig sömnlöshet ökar genialiteten" var det och jodå, jag har många kommuner som håller mig vaken men å andra sidan flera ”Inez” som hjälper oss med ideér, tips och diverse sanningar som vi aldrig skulle se annars. Tack ska ni ha, och ha en trevlig sista april och första maj på er alla. // Hade´
PS. Jo det skrivs mindre här nu då jag skriver mer, och kortare :-)på vår Facebooksida. DS
tisdag 24 april 2012
“The Confereration of Swedish Firefighters President Peter Bergh at Global Seminar on Firefighter Presumptive Legislation in Winnipeg. He is pictured with Virginia M. Weaver, MD, MPH Environmental Health Sciences Johns Hopkins University.” Professor Weavers forskning berör molekylär epidemiologi och utvärderingar av hur befolkningen utsätts för yrkes- och kemikalier i miljön. Validering av exponering och identifiering av känsliga populationer.
Brandmän är en ”känslig population” när det gäller en del cancerformer. Studier med över 30 000 ingående brandmän talar tyvärr sitt tydliga språk och visar att när en brandman börjar sin yrkesbana är han/hon friskare än befolkningen men redan efter fem år i tjänst, trots träning och kontroller, är han/hon betydligt sämre beskaffad. Det här är inte riktigt klokt…och nu drar strax BRF igång en kampanj som heter duga för så här kan vi inte ha det. Berörda är och kommer att tillskrivas för att få acceptans i hela problematiken och vi har redan tillsammans med en del andra organisationer gällande det förebyggande arbetet publicerat. http://www.friskabrandmän.nu/ Men, det är hög tid att gå vidare för de som drabbas finns ingen väntetid… Mer kommer, det kan ni vara säkra på, då detta är en prio-1:a. Politiska- och myndighetskontakter, fonder, kampanjer och material, demonstrationer och ett stort internationellt stöd med mycket mera är i den strategiska planen för det är dags nu, att gå från ord till handling. Alla som vill vara med får naturligtvis vara med och de här frågorna är alldeles för viktiga att göra politik för och av. Pröva, så får ni se vad som händer..det är nog nu. "for sure" Hade´ Peter
lördag 14 april 2012
Cancer hos brandmän
Den 15;e april åker/åkte BRF för att ta några, inte bara ett, steg mer i kampen mot cancer bland brandmän till kamraterna i Kanada. Bland annat skriver vi under “Fire Fighters in pink campaign for breast cancer” men mycket, mycket mer. Vi söker någon modig organisation, (gärna flera), som vill vara med och hjälpa till med en motsvarande kampanj och även rent medialt och PR-mässigt, inte att hymmla med… att måla/tejpa om en brandbil rosa ett tag? Naturligtvis mer om ni vill i själva kampanjandet med och jag finns på: peter.bergh@brandfacket.se
Tänk gärna utanför ramarna och inte i, ”vad kostar det att måla/tejpa en bil” för jag är övertygad om att om BRF tar en del av kostnaderna, tar andra fackförbund och organisationer andra och sponsorer går att ordna vilket redan är för-inventerat så snälla Räddningschefer, MSB:are och SKL/Pacta:isar, tänk till och tänk framåt för detta är frågor i allas våra intressen och helt prestigelösa går de att om inte helt att lösa, göra mycket i och mindre verkningslösa. Det förtjänar Sveriges brandmän. (PS. Jag är åter den 23/4. DS) // Hade´
måndag 9 april 2012
Självmål
”Utbildning betyder kunskap och utveckling. Tyvärr prioriteras det inte för räddningstjänsten”, skriver Kjell Larsson vid MSB.
Han fortsätter: …”Men när det gäller vilka resultat och förändringar i samhället utanför myndigheten som man har gjort (årsredovisning) eller vilka samhällseffekter man vill nå (budgetunderlag) så är det dessa dokument som gäller. Här gäller det skrivna ordet. Här kan man läsa myndighetens verkliga resultat och ambitioner. I årsredovisningen för 2011 beskrivs det som genomförts vad gäller utbildning på skolorna på två (2) sidor av åttiotvå (82). I budgetunderlaget återfinns utbildningen endast på en del av sidan 14 och då i tre (3) fullbordade meningar. Innehållsmässigt finns inga nya visioner, inga nya åtgärder. Jag ser inga i alla fall. Detta är allt. Och då talar vi om en helt avgörande verksamhet för svensk räddningstjänst. Kunskapsförmedling till blivande yrkesmän/kvinnor…”
(Länken finns om ni klickar på titeln, dvs "Självmål")
Jag tänker inte trötta er med var är det BRF sagt och säger, jo det gör jag, men konstaterar att jag är överens med Kjell. Det känns lite konstigt då han inte tidigare gjort en helt nykter analys över vare sig ledningen i BRF eller förbundet i sig i en rad subjektiva övertoner. Han nämner ett antal artiklar relaterat till utbildning, kompetens hos brandmän och har hittat ett 20–tal varav 12 relaterat till ”ett fall i Stockholmstrakten” men inte att han troligen läst om, och att det är BRF, som driver just de frågorna och troligen är relaterade i samtliga. Varför det och varför gör vi det och hänger det ihop med utbildningsfrågorna? Vi har en tjänst som dagligen söker av media, (ända ned till offentliga upphandlingar och rättsdiarium faktiskt), och naturligtvis har vi allt relaterat till detta, och sparat, så jag vet att det är betydligt fler artiklar det handlar om än ett 20-tal och dessutom att det ÄR Brandmännens Riksförbund som driver. Ensamma. Nu kanske även andra utfall/infall kommer i en annan dager för det är inte lätt och frågorna är komplexa och hänger många gånger ihop, och hur hanterar man då strategiskt frågor för att få uppmärksamhet ? Kanske med att visa att för någon eller några behövs inte ens den utbildning som nu Kjell kritiserar och är inte det relaterat till utbildning och/eller kompetens och ytterst kvalitet?
Med någorlunda strategisk byråkratisk förmåga bör man känna igen och förstå att dra en fråga lite längre, för sig själv, innan man gör så pass många övertramp mot en facklig organisation man bör samverka med när man är anställd och faktiskt skriver på dess webb. En myndighet dessutom och jodå, jag har sett att orden och tankarna är "Kjells egna" men tro för den delen jag inte går på så lätta bortförklaringar för det går helt enkelt inte att bortse från "var och vem" man är och visst, jag är sur och det kommer ta tid innan jag kommer över de övertoner om proportioner som BRF ansågs ha överträtt. Jag har alltså väntat på detta inlägg av Kjell och jag kommer vänta på nästa med och visst, det var mycket "genus" i just det numret Kjell hakat upp sig på. Men över tid, är det en promille av de resurser och den kraft som MSB lagt ned i motsvarande skrifter och satsningar och kan det vara så, att det är en av anledningarna till att citat; vad gäller utbildning på skolorna på två (2) sidor av åttiotvå (82). I budgetunderlaget återfinns utbildningen endast på en del av sidan 14 och då i tre (3) fullbordade meningar. Innehållsmässigt finns inga nya visioner, inga nya åtgärder.
Jag tror inte Kjell som du skrev, jag vet, att de flesta brandmän idag har passerat dessa genus och integrationsfrågor förutom då de kommer i dagen som orättvise och/eller absurda geunsforskarfloskler understödda av resurser som kunnat läggas på annat. Jag skrev inte att allt är så för det finns mycket bra och tänkvärt men jag skrev, alltså menade, att en del rapporters och projekts syften och sedan dess vetenskapliga grund och sedan avsaknad av spridning och utan fortsättning och med återupprepning och återupprepning, där kan nyttan ifrågasättas. Även då det ekonomiska stödet både primärt men även sekundärt i nedlagt arbete och tjänster som kanske kunde komma annat till del, kanske rent av utbildning.
Att BRF står upp för alla och allas rätt råder det inget tvivel om och visste du, att vi faktiskt har även de flesta ”utsatta” organiserade hos oss men vi kallar dem inte så, vi kallar dem fullvärdiga medlemmar och vi bryr oss om dem som vi bryr oss om alla medlemmar vilket man uppenbarligen märkt även utanför BRF då vi växer. Varje vecka. Det de och andra har märkt är att vi är ärliga men några VILL inte av olika anledningar BRF väl utan gör allt för att missförstå och få andra att missförstå med, men naturligtvis inte gärna så synligt. För oss spelar det ingen roll, vi vet och vi vet hur vi ska tackla det och dem. Så, var har du oppositionen och vilka driver frågorna och varför duckar andra?
Om du själv inte vet svaret på vilka som driver och ÄR oppositionen och verkligen vill räddningstjänsten väl och äntligen kanske få börja se framåt så be din vän igen att hjälpa dig med lite mer mediasökning, eller läs de artiklar du fick en gång till och.. det blir en sanning som är svår att bortförklara.
Så Kjell, du behöver inte vara orolig att BRF inte är ”moget sin uppgift” om då moget betyder att vi vill vara med att påverka och driva svensk räddningstjänst framåt och inte bara särfrågorna. De sköter andra med den ”äran”… eller hur man ska uttrycka sig, och tyvärr låter man då inte de passera utan kör återupplivning, återupplivning, återupplivning och gör björntjänster på något de flesta trodde redan var passerat. Varför kan man bara spekulera i men visst har man sina aningar och de aningarna är inte till fromma för räddningstjänsten, enbart. Kanske är de i en del fall mer för sitt eget ego och sitt särintresse och kanske rent av sin karriär ibland. Sen har jag bloggat om sotare förut men inte skrivit en enda rad, mer än denna, om MSB:s internationella arbete vs det internt Svenska men det kan/får väl bli en annan gång.. Hade´
lördag 7 april 2012
Kan en kommun förbjudas att bedriva säljverksamhet
Jo, för enlig (KL) kan en kommun förbjudas att bedriva säljverksamhet, 3 kap. 27 § konkurrenslagenom, om den ”snedvrider, eller är ägnad att snedvrida, förutsättningarna för en effektiv konkurrens på marknaden eller hämmar, eller är ägnad att hämma, förekomsten eller utvecklingen av en sådan konkurrens”.
Vidare är lagen om bevakningsföretag, lagen om skydd mot olyckor, Kommunallagen, lagen om vissa kommunala befogenheter samt olika specialförfattningar och sist Kristianstads kommuns handlingsprogram för räddningstjänsten inblandat i bedömningen som Konkurrensverket gör. Räddningstjänsten i Kristianstads kommun har då åtagit sig att upphöra med den försäljning av larmcentralstjänster som Konkurrensverket menar strider mot konkurrenslagen och skriver därför av ärendet och övergår bara till att bevaka att så sker. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=5006243
Konkurrensverkets bedömning är att förmedling av larmcentralstjänster av larmtyperna nedan ligger utanför den kommunala kompetensen. Alltså larmcentralstjänsterna:
1. Automatiska utryckningslarm - automatiska larm som föranleder en räddningsinsats enligt lagen om skydd mot olyckor, till den del de larmade objekten ligger utanför det geografiska område som primärt betjänas av Räddningstjänsten i Kristianstads operativa räddningsstyrkor,
2. Drifts- och inbrottslarm samt inringda felanmälningar, det vill säga larm som inte föranleder en räddningsinsats enligt lagen om skydd mot olyckor,
3. Personlarm som inte beviljats av en kommun med stöd av socialtjänstlagen eller annan lagstiftning,
4. Sekundärlarmcentralstjänster åt privata larmcentraler.
Kommer det här att få betydelse för räddningstjänstbranschen, är Kristianstads kommun ensamma i detta och har, eller hade, fler kommuner och kommunalförbund likande tankar? Jo, är det enkla svaret men vad som händer nu blir nog mer komplicerat. Sen finns det andra mål och tvistefrågor som skulle kunna relateras in i detta och visst, jag tänker på vad som egentligen ingår i en brandmans yrkesroll och kan kommenderas utifrån kommunernas åtaganden och avtal vs definitionen på räddningstjänstarbete. Och lite så.
2012 är och kommer att bli ett mycket spännande år och klickar ni på rubriken till detta inlägg finner ni beslutet. Hade´
onsdag 4 april 2012
Bisyssletips..också
Det pågår ett antal granskningar av blåljusverksamhet och det har jag berört tidigare. Inte medias ”granskning” dock och Aftonbladet har en hel serie om polisen tex. http://bloggar.aftonbladet.se/polisgranskning/om-man-kritiserar-polisen-ar-man-rokt/ Några citat:
…..”Framför man offentlig kritik är man rökt. Bara genom att ha åsikter och driva frågor så blir man betraktad som en jobbig person, Cheferna ser till att göra livet tråkigt för dem som ger kritik, De som upplevs som besvärliga av cheferna får utebliven löneökning. Och om man aspirerar på någon som helst karriär så kan man absolut inte kritisera den egna organisationen. Det är självmord!, om man uppfattas som kritisk och gnällig finns det inga chanser att ens få prova på andra typer av uppdrag, Den som framför kritik öppet löper en stor risk att bli stämplad som gnällig och flexibel - vilket är oerhört fult i vår verksamhet. Man ska göra som man blir tillsagd och hålla käften. Helt enkelt”….
Aj då, är väl en underdrift men jag vet inte vad som är sanning eller ”upplevd sanning” men jag vet, att det ”är mycket nu” för polisen och att detta inte kan stå oemotsagt oavsett vilken organisation det än gäller så det kommer säkerligen en fortsättning, men:
Blåljusverksamhet är komplexa organisationer med en verksamhet som få förstår sig på vilket gör att politiker har svårt att styra den. Den styrs övergripande av politiska mål och inte alltför sällan är de svåra att kombinera med praktisk operativ akut verksamhet och det kan låta så här: "När vi nu bygger en ny organisation är det viktigt att ta tillvara inte bara chefernas utan också de enskilda utförarnas erfarenheter. Allt ansvar ska föras så långt ner i organisationen som det är möjligt utan att överblicken och effektiviteten går förlorad. Lika viktigt är att det finns tydliga mekanismer för att utkräva ansvar i varje led som att ta fram en tydlig organisation som går att leda och naturligtvis skall alla som nyttjar oss få samma service och känna trygghet". 85% av kommunens innevånare skall nås inom 15 minuter..osv osv.
Sen följer en handlingsplan av standardversionen och jag har ett stort antal där en del kan misstänkas vara gjorda med karbonpapper men vad står det, egentligen, i dessa tomgångsfraser från senaste strategiseminariet och ledningsgruppskonsulteriet? Finns det stödord och fraser man inte får glömma bort, bara i det lilla stycket ovan, som utredare/konsult? Jodå, ”bygger och ny” ska spegla fräschet/modernitet och att det inte är färdigt och att det finns tid att medverka. ”Inte bara chefer” och ”enskilda” vill visa ett underifrånperspektiv och ”ansvar” flera gånger vill ge just det, för genomförandet, men om man inte hjälper till är det inte chefens eller konsultens fel för då går det inte ”att leda”. ”Samma service” är inget problem om man har lika rutiner när man väl kommer men det säger inget om när det sker och till sist om man har en kommun med två städer eller större orter där 90% bor, då räcker det med två, tre deltidsstationer om det skulle gälla räddningstjänst. I praktiken.
Lär dig orden och några fraser till och stoppa in vilken kommun som helst i den lilla trollformeln ovan, presentera med snygga powerpoints och debitera fem tusen kronor i timmen och lyckan kan vara din. På den politiska blåljusarenan. Om inte kommunen, landstinget eller staten har ett bra tjänstemannaled som förklarar och förenklar till praktisk och förståelig nivå och ett starkt fackförbund som opponerar.
Jag vet att polisen har ett starkt fackförbund……….. Hade´
tisdag 3 april 2012
Räddningschefen för Storgöteborg, RSG, Nils Andréasson, har avgått idag
Räddningschefen för Storgöteborg, RSG, Nils Andréasson, har avgått idag meddelades i pressmeddelandet http://rsgbg.se/Om-oss/Nils-Andreasson-avgar/ Oavsett skäl kommer många kanske tänka ”hotellverksamhet och finns det något mer eller större”? Gör inte det kan jag tycka utan låt Nils vara i fred och.... :
Att alla har varit medvetna, delaktiga och skulle köra med helt öppna kort på alla frågor från allmänhet och media gällande ”hotellverksamheten” inom svensk räddningstjänst var nog solklart för de initierade och även från de som förstod och betraktade frågan från sidan. ”Gammal vana” utan att reflektera över om det varit fel och att det ser likadant ut över i stort sett hela världen hade gjort att frågan egentigen inte hade reflekterats ur de aspekterna och beloppen var och är så blygsamma och går egentligen åt till att täcka omkostnaderna. Men nu vill man naturligtvis be om ursäkt och göra rätt och Ernst & Young anlitades tidigt för att göra en intern oberoende utredning av ALL verksamhet som skulle kunna ses som konkurrerande och/eller är föremål för förmånsbeskattning.
Bra tänkt och dessutom helt ärligt och sant, om... det var så man tänkte, men sen kommer en intervju där Nils bara vetat om det hela endast under ett par år och då tidigt beslutade att verksamheten skulle stoppas och antog att så blev utgången. Här kan man tolka det som att han endast på senare år vetat detta och i relation till hans dryga 40 år inom räddningstjänsten orsakade det inte bara höjda ögonbryn utan också artiklar från kollegors verksamhet där de helt enkelt anammade det riktiga och som jag kallade ”bra tänket” och en viss turbulens från brandmännen på golvet som nu kände sig utpekade och svikna. Nils Andréasson var så rutinerad, var så mediatränad och hade så mycket stödfunktioner om han velat ha hjälp att detta uttalande inte bara förvånade utan snarare gjorde mig råds- och svarslös i efterförloppet. Alltså man kan bli felciterad eller plumpa till det men det kom ingen dementi eller ens förklaring i närtid och då var det en ”sanning” som fick leva och frodas ett tag, alltså, han hade inte vetat något och när han visste hade han stoppat det efter drygt 40 år inom räddningstjänsten…
Här förstod jag att något var fel, en chef på den här nivån gör inte sådana misstag. Nils gick på semester som förlängdes och ledde till tjänstledighet och nu avgår han.
Jag tror på Nils, han är trött, och jag förstår honom för det är inget lätt jobb oavsett om man kan göra det lättare eller svårare men generellt. Nils har min högsta respekt för sitt beslut och jag önskar honom all lycka och framgång i det han nu företar sig. En del "gamla chefer" blir ju till och med Förbundsordföranden.
Under tiden som Nils var borta har vice, Håkan Alexandersson varit tillförordnad direktör och jag antar detta förlängs tills man hunnit med att se över dels tjänsten som förorsakat hälsoproblemen och sedan genomför sedvanlig rekrytering i utlysande av tjänsten. Om Håkan då är den som kan och ska ha denna tjänst är jag helt okunnig om men en åsikt har jag och baserad på så mycket dålig erfarenhet i tillsättningar att det är inte, och borde inte vara självklart, att bara lyfta fram och in en vice till ordinarie befattningshavare. Det är två nästan helt olika ansvar och befattningar och skillnad, stor skillnad, att vara portalfigur och ytterst ansvarig som att vara vice. Jag känner inte Håkan utan detta är min helt principiella uppfattning och här har man chansen att konkurrensutsätta tjänsten och göra om, tänka till och kanske välja något annat spår. Om.. det skulle behövas.
Försvarsministern avgick nyss, Storstockholms brandförsvars Räddningschef har bytt jobb i närtid, jag känner till några rdch mer som går under året och några från relaterade organisationer och så pratas det om någon till som inte själv känner till att man verkar för, och önskar en avgång, så vad händer egentligen och varför? Ren slump eller är det så jobbigt och så mycket nu att det behövs ett omtänk. I så fall vid politiken eller vid tjänstemannaorganisationen eller i branschen som helhet och har MSB och Försvarsdepartementet någon som helst aning, läs kontroll och styrning i så fall? Oavsett, så är jag positiv till min grundläggning och ser några spännande år framför oss och där kommer BRF att vara: Vare sig ”man” vill eller inte. Hade´
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)