tisdag 21 augusti 2012



http://www.av.se/Aktuellt/kunskapsoversikt/goda_arbetsmiljon/ är en bra, åtminstone lovande, artikel om arbetsmiljöarbete från Arbetsmiljöverket.
”…Vad krävs då för att skapa en god arbetsmiljö? Under lång tid har vi vetat att om vi minskar kända ohälsorisker på arbetsplatsen förbättras hälsoläget för de anställda…”

...och med all respekt, vad är lång tid? Redan 2006 publicerades på “Journal of occupational and enviromental medicine” en sammanställning av 32 tidigare studier relaterade till brandmän och cancer. Resultatet är ingen rolig läsning. Sammanställningen ger stöd till att brandmän har förhöjd risk att utveckla vissa cancerformer. Trots att brandmän generellt, tack vare den goda fysiken, i flera fall istället borde vara underrepresenterade. Detta är mycket intressant och sorglig läsning. Länken till en sammanfattning av artikeln på engelska:


Vi har läst rapporter och rapporter och rapporter och därför agerar Brandmännens Riksförbund. Igen.

Och igen och igen och igen om det behövs. På Skyddsmässan 19/9 framträder två av väldens ledande experter i dessa frågor hitbjudna av Brandmännens Riksförbund. Professor Virginia Weawer , Environmental Health Sciences Johns Hopkins University USA och Alex Forrest, International Association of Fire Fighters från Winnipeg, Kanada.

De är två av världens främsta experter på sambandet mellan cancer och brandmän. Det kommer även vara annat relaterat till cancer och brandmän och om jag bara skulle gå på en mässa och bara höra en föreläsning 2012 skulle jag vara på Skyddsmässan i Stockholm den 19:e september. Hade bra på er.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar