måndag 9 juli 2012



En liten ”rolig” anekdot på Peace and Love Festivalen i Borlänge var kanske Magnus Ugglas mellansnack. ”Det går bra nu för Festivalen när man kan ta hit så dyra artister som mig. Bara det här mellansnacket kostar lika mycket som en brandmans årslön”.. Han vet nog inte hur rätt han har. Samtidigt som Anders Knape, ordföranden för arbetsgivar-stöd-lobbing-förhandlings- och nejsägar-organisationen SKL säger:
– ””Vi kommer inte kunna leverera det varje medborgare vill ha bara via skattesystemet. Det pratar vi för lite om idag och den diskussionen måste föras på nationell nivå. Vaffö-då-då och är det egentligen rimligt Anders?
Kanske man bör börja i andra änden, vad är grunden och vad kan man kräva SKA fungera och räcker sen pengarna till mer… som tex till hela SKL för:

Har SKL själva sparat något någon gång?
Medlemmar i SKL är Sveriges kommuner och landsting inklusive regionerna Gotland, Halland, Skåne och Västra Götaland. finansieras huvudsakligen av avgifter från medlemmarna (kommunerna, landstingen och regionerna) och intäkter som konsultinsatser, kurser, konfe­ren­ser och skrifter. År 2006 uppgick förbundens kostnader till cirka 700 miljoner kronor, (skrev man på sin hemsida senast uppdaterad 12/6 2012 men, de redovisar andras kostnader och bokslut till och med 2011….)

Centrum för Rättvisa, CFR, uppgav att under 2010 fick SKL 425 miljoner kronor av svenska kommuner och närmare 600 miljoner kronor i statliga bidrag. Det utbetalades alltså sammanlagt drygt en miljard kronor av allmänna medel till SKL för två år sedan, vilket jag också skrev lite om i tidigare inlägg. Drygt 1000 – 700 miljoner är drygt 300 miljoner i ökning på 4:a år, cirka 80 miljoner/år, om siffrorna stämmer, vad vet jag, och varför inte framgår längre ned. Hade man blivit uppräknad med ett index på, säg ca 4% årligen utan besparingar, hade det varit knappt 820 miljoner men här blir det 200 till. Ett besparingskrav på 20% nu, skulle göra att man hamnade på en årlig 4%-ig ökning men ”en ökad arbetsbelastning och ett breddat uppdrag”, (har vi hört det förr och har några andra fått det så?), omöjliggör det antar jag.

SKL är alltså en politiskt ledd organisation och högsta beslutande organ är kongressen med 451 ombud och mellan kongresserna styrs SKL:s verksamhet av en politiskt vald styrelse. Cirka 230 förtroendevalda har då ett uppdrag i förbundet och de samlas en gång i månaden. Minst. Kansliet i Stockholm består av en stab och åtta avdelningar och det finns också ett kontor i Bryssel. På SKL arbetar cirka 440 personer och de är en ”ideell förening” och lyder då inte under offentlighetsprincipen vilket bland annat innebär att det inte finns några allmänna handlingar hos dem.

Som vad de och det egentligen kostar och om de sparat något...mer än på brandmännens löner. Brandmännens Riksförbund är för lika, för alla. Hade´   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar