onsdag 18 juli 2012


..och inte bara bloggen har semester. Även skribenten, eller åtminstone han har inte riktigt tiden och är på andra äventyr... Däremot är Brandmännens Riksförbunds Facebook inte ledig. Hade´    

torsdag 12 juli 2012


Alla tankar finns i Smedjebacken och ibland finns inte ord för vad man känner. En tragiskt omkommen brandman mitt i livet och med ambitioner att hjälpa andra under utryckning för just det. Även om inte jag är speciellt religiös är det här ett sådant tillfälle jag ber högre makter om hjälp. Till övriga inblandade, familjer, vänner och arbetskamrater. 

Den 12:e juli 2012 blev en mycket sorglig dag…..

måndag 9 juli 2012



En liten ”rolig” anekdot på Peace and Love Festivalen i Borlänge var kanske Magnus Ugglas mellansnack. ”Det går bra nu för Festivalen när man kan ta hit så dyra artister som mig. Bara det här mellansnacket kostar lika mycket som en brandmans årslön”.. Han vet nog inte hur rätt han har. Samtidigt som Anders Knape, ordföranden för arbetsgivar-stöd-lobbing-förhandlings- och nejsägar-organisationen SKL säger:
– ””Vi kommer inte kunna leverera det varje medborgare vill ha bara via skattesystemet. Det pratar vi för lite om idag och den diskussionen måste föras på nationell nivå. Vaffö-då-då och är det egentligen rimligt Anders?
Kanske man bör börja i andra änden, vad är grunden och vad kan man kräva SKA fungera och räcker sen pengarna till mer… som tex till hela SKL för:

Har SKL själva sparat något någon gång?
Medlemmar i SKL är Sveriges kommuner och landsting inklusive regionerna Gotland, Halland, Skåne och Västra Götaland. finansieras huvudsakligen av avgifter från medlemmarna (kommunerna, landstingen och regionerna) och intäkter som konsultinsatser, kurser, konfe­ren­ser och skrifter. År 2006 uppgick förbundens kostnader till cirka 700 miljoner kronor, (skrev man på sin hemsida senast uppdaterad 12/6 2012 men, de redovisar andras kostnader och bokslut till och med 2011….)

Centrum för Rättvisa, CFR, uppgav att under 2010 fick SKL 425 miljoner kronor av svenska kommuner och närmare 600 miljoner kronor i statliga bidrag. Det utbetalades alltså sammanlagt drygt en miljard kronor av allmänna medel till SKL för två år sedan, vilket jag också skrev lite om i tidigare inlägg. Drygt 1000 – 700 miljoner är drygt 300 miljoner i ökning på 4:a år, cirka 80 miljoner/år, om siffrorna stämmer, vad vet jag, och varför inte framgår längre ned. Hade man blivit uppräknad med ett index på, säg ca 4% årligen utan besparingar, hade det varit knappt 820 miljoner men här blir det 200 till. Ett besparingskrav på 20% nu, skulle göra att man hamnade på en årlig 4%-ig ökning men ”en ökad arbetsbelastning och ett breddat uppdrag”, (har vi hört det förr och har några andra fått det så?), omöjliggör det antar jag.

SKL är alltså en politiskt ledd organisation och högsta beslutande organ är kongressen med 451 ombud och mellan kongresserna styrs SKL:s verksamhet av en politiskt vald styrelse. Cirka 230 förtroendevalda har då ett uppdrag i förbundet och de samlas en gång i månaden. Minst. Kansliet i Stockholm består av en stab och åtta avdelningar och det finns också ett kontor i Bryssel. På SKL arbetar cirka 440 personer och de är en ”ideell förening” och lyder då inte under offentlighetsprincipen vilket bland annat innebär att det inte finns några allmänna handlingar hos dem.

Som vad de och det egentligen kostar och om de sparat något...mer än på brandmännens löner. Brandmännens Riksförbund är för lika, för alla. Hade´   

torsdag 5 juli 2012

Tack Gudrun Schyman


-”Vill vi ha en fungerande välfärd så måste vi faktiskt vara beredda att betala”, sa Gudrun Schyman i Almedalen och det kan jag hålla med om. Men, då menade hon att svenska modellen bygger på och stödjer en ”exploatering av kvinnors arbete” och att Medlingsinstitutet bör kartlägga och analysera löneskillnaderna mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrken och föreslå åtgärder. Så är det inte nu, på det sättet, om väl detta ingår i första huvuduppgiften, de har tre:

 -Verka för en väl fungerande lönebildning
En väl fungerande lönebildning kännetecknas av att den

*ger ökad reallön

*medverkar till ökad sysselsättning

*ger så få strejker och andra arbetskonflikter som möjligt

*möjliggör förändringar av en grupps löner i förhållande till andra grupper

*åstadkommer jämställda löner mellan kvinnor och män

*stimulerar produktivitetsökningar

-Medla i arbetstvister
I tvister mellan förbundsparter, det vill säga när en arbetsgivarorganisation och ett fackförbund förhandlar om kollektivavtal om löner och allmänna anställningsvillkor, utses så kallade särskilda medlare. Medlarnas uppgift är att försöka få till stånd en överenskommelse mellan parterna och bevara arbetsfreden. Med det kan inte ske till vilket pris som helst, medlarna ska också verka för avtal som är förenliga med en väl fungerande lönebildning.

-Ansvara för den officiella lönestatistiken
Ansvarig myndighet för den officiella lönestatistiken och dess bearbetning, analysering och publicering.

Claes Stråth är Medlingsinstitutets generaldirektör och BRF har haft honom 2 gånger tidigare innan han tillträdde den tjänsten, då som medlare, och jag undrar hur han ställer sig till detta? Jag känner honom som en bra, rättvis och tänkande tjänsteman och jag kan tycka att det är bra att någon; ”kartlägger och analyserar löneskillnaderna mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrken” och att vi får någon form av sanning. Istället för det evinnerliga tyckandet att luta oss mot. Någon kanske då ska vara just Medlingsinstitutet för mycket av fakta de behöver har de redan och annat, vad som ingår i de olika yrkena, tjänstgöringsgrader, scheman, utbildning, krav mm och mm kan inte vara helt svårt att ta in men..kanske en mardröm att analysera.

Men, oavsett, vore det kanske något att gemensamt utgå från och som, tror jag, kommer att visa att svenska brandmän är ”exploaterade” och tvungna att jobba mer eller gifta sig rikt för att nå upp till grannarnas standard. Även om grannarna jobbar inom vården. Jag kommer från vården och kan fortfarande åtminstone akutpersonalens lönelägen. Före och efter OB;n alltså vid olika schemalösningar. Jag vill gärna ha denna kartläggning och kommer då att ”kräva, bråka och sparka” att brandmannayrket skall in i jämförelsen. Vi är ju alltid med annars relaterat till dessa frågor. Tack Gudrun, jag tror, nästintill vet, att du och då just detta, gör Sveriges brandmän en tjänst och folk kommer bli om inte chockade men förvånade över varför man jobbar som brandman.
Det är INTE lönen. Hade´