onsdag 19 januari 2011

Wallenberg skall erövra vårdsektorn


Wallenberg ska erövra vårdsektorn - Jobb & Ekonomi - Jobbsök Privatekonomi Bolån Räntor Ekonominyheter | Expressen handlar lite om att nu tar Wallenbergarna över vården. Deras Investor storsatsar på vård och hälsa och den stora lönsamheten i denna sektor lockar företaget.

Den stora lönsamheten..jo ni som är skattebetalare i ett av alla krislandsting läste rätt. Det finns en hel del sjukt i vårdbranschen, med, och det som egentligen bara oroar mig är vad landstingen säljer av och vad man behåller. I en storstad eller i en systematiserad rullande-band-vård är detta inga problem alls, egentligen, men vem tar hand om de som inte är kostnadseffektiva eller där vinsten är liten eller rent av uteblir? Oavsett tycker jag det är bra med konkurrens och valfrihet och det finns många statliga, kommunala och landstingsfinasierade företeelser som behöver rättas till och utmaningar och hinder ger oss faktiskt möjligheter om man bara vågar och orkar ”stå kvar” och/eller konfrontera dem.
Jobbigt eller hur?

Vård, skola, omsorg, skydd och säkerhet är inte något vi bör få för våra skattepengar utan skall få i ett grundskydd anser jag. Busen här är .."administration och chefsskap" anser jag vidare och om den blivit så stor, komplicerad och dyr att den hotar vår välfärd, ja då kanske Wallenbergarna behöver in för att visa vart skåpet skall stå. Eller utmana till förändring.

För många år sedan när jag började min ”karriär” ansågs det allmänt att arbetet i offentlig sektor kunde bedrivas med lägre effektivitet. Och om inte budgeten hölls så kom det nya pengar. Men i takt med att många verksamheter konkurrensutsattes och de offentliga finanserna försvagades kom krav på att även offentliga arbetsplatser skulle drivas enligt moderna principer med fokus på effektivitet och kvalitet. För att genomföra detta blev det nödvändigt att satsa på en kunnig och – just det – professionell chefskår. Är det brister i det fortfarande som gör att stat/kommun/landsting själva inte kan ”tjäna pengar” och var är, eller gick det, i så fall fel? Det förtjänar ett eget inlägg som kommer senare i ”koncentrat” för här och var har jag redan skrivit om det. Någon mer utpekad som sämre föredömen än andra dessutom.

Även om du tror dig veta och tyvärr ibland kan visa och rent av bevisa så måste du få mandatet och möjligheten att komma till verkstad i den offentliga sfären på ett helt annat sätt än den privata. Många offentliga ”verkstadsägare” gängar hellre vänstergäng till en högermutter och skyller på mutterverkstaden än att ta till sig eller erkänna att de haft lite fel. Sen läggs energin på att förklara vad dålig den är och att det är deras fel, alltså mutterverkstadens, istället. Och omvänt. Att man tillhör "samma fabrik" får någon annan berätta. Dit tar det en stund då det ska utredas och prövas och gärna i olika projekt med lika många mutter som skruvägare men med olika rang och egna agendor.

Tid är blodförlust för den skadade och pengar för en organisation och finns det inte mer pengar bör de användas väl. Det gör man inte idag så välkommen Wallenbergarna, det offentliga behöver en rejäl utmaning medan det fortfarande finns någon kraft kvar som kan matcha er privata. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar