lördag 15 januari 2011

Ewa Wirén: Nu blir Dalarna lite säkrare - Falun - Dalarnas Tidningar


Ewa Wirén: Nu blir Dalarna lite säkrare - Falun - Dalarnas Tidningar och det som redaktionschefen menar är den artikelserie som tidningen gjorde under hösten om räddningstjänsten i Dala Mitt. Här är lite av facit från den: http://www.dt.se/nyheter/falun/article859699.ece Misslyckade insatser och en oförmåga att lära av felen och nu måste problemen åtgärdas enligt länsstyrelsen beslut efter sin tillsyn av räddningstjänsten. Ska det behöva gå så långt och finns samma grundproblem på andra ställen? Ja och ja tror jag på bägge frågorna och känner någon igen sig:

Brister i dokumentationen, brister när det gällde att ta vara på erfarenheter från utförda olycksundersökningar, utrymme i övningsplan för att snabbt kunna öva på de områden där rapporter visar att man misslyckats, ingen tydlig bild av vad man vill uppnå med sina olycksundersökningar, räddningstjänsten är inte dimensionerad för större händelser, men att det i organisationen finns förmåga att bygga upp en fungerande stabs- och ledningsfunktion, stödet till räddningsledaren på en skadeplats måste bli bättre, är vad som nämns i just denna artikel och Leif Andersson, förbundschef för Dala Mitt, hade när tidningen kontaktade honom inte rapporten tillgänglig och skulle därför kommentera den vid ett senare tillfälle. Så skulle jag svarat också i Leifs position och satt mina kommunikatörer/informatörer på att jobba fram ett svar. Genomtänkt och organisatoriskt/politiskt korrekt svar så det kommer säkert, vad det lider.
Läs gärna igen vad som står ovan och tänk till lite. jag läser tex. att i;
"organisationen finns förmåga att bygga upp en fungerande stabs- och ledningsfunktion/räddningstjänsten är inte dimensionerad för större händelser" som att man har en ledning som kan förklara olyckorna men inte några att utföra arbetet praktiskt. Hur läser ni och vad har ni hemmavid? En jättegitarr i delar men får jobba med trianglar i andra?

Skånskan gjorde en liknade artikelserie om Räddningstjänsten Syd och i många delar kan man tro det är kopieringspapper istället för tidningspapper och om då man avslutar så här i Dalarna, kommer man att följa upp och göra lika i Skåne? Hade man i Dalarna räddningstjänstplaner som Länsstyrelsen godkänt och är de då delaktiga i detta. Egentligen. Är Länsstyrelsen i Skåne på tårna efter Skånskans artiklar eller väntar de på en "anmälan" eller journalisternas uppföljning eller anser man att det är okey med Åsbrinkarsteg-insatser?

Det finns en hel del märkligheter i den här branschen och jag tycker det är bra att även journalisterna insett det och börjar granska saker och börjar göra, på "journalistiska", så kallade "gräv". Att man då dessutom "upptäcker" precis det jag ältar om, överbyggda administrativa organisationer med ett tydligt chefsskap och lite ledarskap med för mycket bantad operativ förmåga gör ju inte mig mindre nöjd. Alltså nöjd över att det visas från andra håll och kanske blir ett observandum att beakta inte över själva saken i sig. Otroligt att det ska behövas kan jag tycka men är det så kommer vi med alla sannolikhet se mer av den här varan då det speglar oron över vad gemene man känner och det är ytterst de som både betalar kalaset och väljer de som skall styra detsamma. "De" är nästan helt överens med Brandmännens Riksförbund och nästan alltid. Man är orolig. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar