torsdag 1 september 2011
Lön och inflation
Lite ekonomi för att visa att vi inte kommer att falla för att världen är bankrutt och att Sverige måste lägga nollbud i avtalsrörelsen och till avtals-förhandlings-mappen lade jag nyss att: Statliga bolåneinstitutet SBAB räknar med att konjunkturen försvagas de närmaste kvartalen, men att nedgången blir mild jämfört med finanskrisen 2008 och en global lågkonjunktur är inte att vänta. Riksbanken väntas ta en paus i första kvartalet 2012. Ett år senare ligger den på 3,2 procent och på 3,6 procent 2014. ”Staten” är någorlunda i takt kan man konstatera. Än så räntehöjningarna vid sina tre närmaste möten. I slutet av 2012 är styrräntan 2,75 procent och 3,50 procent i slutet av 2013, tror man vidare. Riksbanken lämnar sin räntebana oförändrad har man sagt under viss turbulens förra veckan vilket betyder att Riksbanken räknar med en styrränta på 2,5 procent länge. Om inte KPI-inflationen mer påtagligt sätter avtryck i olika aktörers långsiktiga inflationsförväntningar och i lönebildningen säger Riksbanken.
Konsumentprisindex, KPI, är ett inflationsmått som jag, (och många riktiga analytiker och bonusdiare), inte riktigt tycker om som det nyttjas/utnyttjas och egentligen är ett levnadskostnadsindex och inte prisindex. Men mer om det sen för: Vem ska man tro på och det finns fårstå-sig-på-are på alla sidor som siar. Beroende på var man har för mål och vad man själv eller ens organisation vill.
Oavsett handlar inte inflation bara om avtal/lönebildning kära Riksbank, kära arbetsgivare, så sluta hota arbetstagarparterna om detta. Och absolut inte brandmännen. Man tjänar på att vara jobbig enligt länken nedan och BRF är och kommer vara jobbiga. I den här frågan. http://www.e24.se/toppjobb/var-jobbig-och-tjana-battre_3021178.e24
Nu är det bråttom...mot tåget. Hade´
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar