söndag 25 september 2011
Brandmän i politiken
Otroligt mycket att göra vecka 39 och bloggen blir prio..7
Jag har grunnat på ”pensioner” veckan som varit, och inte bara jag.
Media har varit fyllt av funderingar runt detta och då med fokus på politiker och regeringskansliets elefantkyrkogård men även lokala ditos, tex http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.3927459-makarna-hedin-jobbar-gratis-lever-pa-pensionen Signaturen M.n skriver:
”Hela vårt system har bantats och effektiviserats. Försäkringskassan är stenhård och att vara medlem i A-kassan har blivit ganska dyr. Bidrag som Sverige är känt för börjar nu så sakteliga ses över och stramas åt.
Men, om det är något som gått i motsats riktning så är det politikers och högt uppsatta chefers löner/avgångsvederlag?! Dessa absurda förhandlingar tycks ske i det tysta och det är först när någon journalist lyckas leta fram fakta och ställer dom mot väggen som det lyfts fram!
Självklart så ska det finnas en möjlighet att tjäna pengar. Men, i rimliga mått och paret Hedin Amrén ska väl få gå på A-kassa som alla andra? Här tycker jag det luktar allt annat är grunden för demokrati? Synd bara att detta kommer fortgå år efter år tills dess att någon journalist tar upp ämnet igen. Felet är väl att de som har mandat att besluta om sänkningar av löner då blir drabbade själva.”
En före detta kollega som numera är riksdagsledamot har också engagerat sig och tycker nuvarande system sänder fel signaler, att arbetslinjen även skall gälle politiker och att ett års omställning för att hitta ett nytt jobb är en bra idé även för politiker. Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation säger; –”I ett samhälle där man inte längre pensionerar ut människor av arbetsmarknadsmässiga skäl sticker det i ögonen om man har ett annat system för politiker och tycker att det finns skäl att göra om i det avtal som nu finns.” Förvånade för mig som är uppväxt tillsammans med och följt och följer, är att statsvetaren och lobbyisten Stigbjörn Ljunggren, tycker att en bra deal för politiker som slutar är direkt nödvändigt. Okey, men vad är en ”bra deal” och rimlighet i och om denna och detta innan de borde krocka med dina grundvärderingar Stigbjörn? Solidaritet och likhet. De gränserna borde vara passerade gruvligt, kan jag tycka, och så enkelt kommer du inte komma undan….
Ersättningsreglerna för före detta politiker är skrivna med ambitioner om att de skall fungera som ersättning under en övergångsperiod, mellan politikerlivet och annan försörjning. Tyvärr är reglerna skrivna utan krav på motprestation eller prestation i över huvudtaget. Ambitioner räcker inte för trovärdigheten i att stifta lagar och propagera för dessas förträfflighet faller när man sedan inte anser sig kunna följa dessa lagar själv.
Annika Billström (fd. socialdemokrat i Stockholm) har fått ersättning hela tiden sedan hon lämnade politiken och utöver det har hon plockat ut vinst från det egna bolaget. Helt enligt regelverket om den statliga garantin om ersättning. Hade hon tagit ersättning i form av lön från företaget så hade den statliga ersättningen sjunkit. Annika Billströms försvar "Jag följer bara det regelverk som finns".
Kristina Axén Olin (fd moderat politiker i Stockholm) blev också intervjuad och Axén Ohlin har i princip inte gjort någonting på eller för att komma till arbete utan ägnat tid åt hemmet och barnen. Kanske inte helt enligt ambitionerna i regelverket, men eftersom det inte har några krav utan ”ambitioner” så har hon också då följt regelverket.
Ett regelverk gällande ersättning måste innehålla regler, inte ambitioner. Tiden för ersättning måste sänkas och krav om motprestation måste införas. Alternativt avsätts en del av lönen redan under tjänstgöringstiden på ett särskilt personligt konto att förfoga över efter avslutad tjänstgöring och många har det ju precis på detta sätt i olika form och varför inte en politiker? Politiker hänvisningar till vad de har riskerat genom att bli politiker att de inte längre har ett fast jobb etc. och att de jobbar hela tiden dygnet runt. Betalt för att de jobbar dygnet runt får de med den höga lön de har och jobbet i sig liknar andra administrativa chefsjobb, i alla fall på kommun-nivå, och trygghet: Vem är säker? Sen kan man fundera på de som lyckas och varför och inte minst på hur det är möjligt att som Thomas Bodström jobba som advokat och skriva böcker samtidigt och han var och är ju inte ensam i sitt dubbel/trippelarbete. I min naivitet trodde jag att riksdagsarbetet var så pass betungade att du som riksdagsman inte hann med annat under högsäsong och att du behövde ditt sommarlov för att göra annat och ladda batterierna inför nästa riksdagsrunda.
Det finns val… och då kan man rösta bort och till folk och vi har de politiker vi förtjänar brukar man säga. Jag ifrågasätter regelverken i allmänhet och pensionerna i synnerhet. Jag tycker att kommunalråd och ministrar ska ha bra betalt när de fullgör sina uppdrag och att det finns en uppgörelse om man inte har något att falla tillbaka på sen. Men, inte som nu. Jag tycker också att antalet politiker är för stort och att det gått inflation i antalet ministrar och olika politiska titlar mm och mm och jag kommer säkert att få reflektera och tänka vidare i och om detta och kanske rent av relaterat till vår bransch. Hur?
Ja det kommer kanske visa sig men ”internationellt” är en bra dialog med ”brandkåren” nästan en förutsättning för politisk framgång. Kolla gärna lite i hur man arbetar här även om det då inte är i Sverige http://www.iaff.org/Politics/index.asp Eller så tydligt i Sverige.
BRF jobbar med och har stöd av IAFF som har smått otroliga... 300 000 medlemmar. IAFF stödjer de politiker som stödjer dem och enklare och mer logist behöver det inte vara. På bilden har ni BRF;s vän Alex Forrest ute med plakat i en politikerkampanj. Han når resultat, otroliga resultat, för "sina" brandmän. Hade´
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar