söndag 21 augusti 2011
Sanningar eller utspel?
Denna helg är det "Stora Visningshelgen" hos allt mer desperata mäklare medan några funderar på vad 5-10 år av dåliga tider kommer göra med överbelånade svenska privatpersoner i den svenska privata skuldbubblan och bostadsbubblans priser skrev bloggaren Cornucopia igår och jag har fullt sjå att lägga bra-att-ha-artiklar till samlingsmappen; avtalsrörelsen.
En till, (och nu är det nästan dagligen), artiklar om rekryteringsbekymmer: http://www.dalademokraten.se/Avesta/Brist-pa-deltidsbrandman-i-sodra-Dalarna/ Vad gör SKL/Pacta och MSB mer än att dementera att det försvinner brandmän och hänvisar till ”möjligheterna”? Citat från Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation: ”-Teknisk utveckling, förändrade rutiner, ökat samarbete mellan kommunerna och utflyttning på mindre orter ställer både krav på och ger möjligheter till förnyade arbetsätt”. För mer information kan man vända sig till SKL och dess Marcus Cato 08-452 7857, marcus.cato@skl.se eller Håkan Palling 08-452 7619, hakan.palling@skl.se.
Och jag avslutar detta med ytterligare ett citat från Ingela;
”– Det finns säkert platser i landet där personalminskningarna kan vara större…” och min kommentar blir dagens underdrift:
-Ja, det finns det..
Eller är det så att de ”alternativa lösningarna med dess möjligheter” redan finns och täcker behoven? Se nedan saxat ur: ”http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3322&rm=2009/10&bet=F%C3%B6U9” lite över tankar och behandlingen av frågorna som avslogs och ..”fastnat” och i så fall var?
”I motion 2008/09:Fö282 av Tomas Eneroth m.fl. (s) framhålls att det har blivit allt svårare att både rekrytera och behålla deltidsbrandmän. Orsakerna är många – alltifrån försämrade ersättningar, bristande försäkringsskydd och kanske framför allt förändringarna på arbetsmarknaden. Liten bemanning i företag, korta ledtider med allt kortare tid mellan order och leverans och generellt ökad press på arbetsmarknaden har gjort att allt fler tackar nej till att ta ett erbjudande som deltidsbrandmän. Ur samhällssynpunkt är naturligtvis denna utveckling starkt oroande. I delar av landet är i dag stora delar av deltidskårernas bemanning vakant, och vid de pensionsavgångar som väntar de närmaste åren kan läget bli akut. Motionärerna yrkar på en översyn i syfte att förbättra rekrytering till räddningstjänsten.
Lars Wegendal m.fl. (s) anför i motion 2009/10:Fö219 att 271 av landets 290 kommuner har kommunal räddningstjänst som helt eller delvis baseras på deltidspersonal. Enligt siffror från SCB anger 142 av de 210 räddningstjänstkommunerna i landet som har deltidsanställda (dvs. 67,6 %) att de har problem med rekrytering av deltidspersonal. På de totalt 649 orter i landet där deltidsstyrkor finns uppger kommunerna att rekryteringsproblem finns på 297 av dessa orter (45,8 %). Det kommer sannolikt aldrig att finnas förutsättningar för heltidskårer i hela landet, och deltidskårerna kommer alltjämt att vara en förutsättning för snabba insatser i mindre tätorter och i glesbygd. Motionärerna menar att det är angeläget att en översyn av rekryteringsfrågan genomförs för att belysa om ytterligare ekonomiska incitament eller regeländringar är nödvändiga.
Utskottet delar motionärernas uppfattning att räddningstjänstens svårigheter att rekrytera deltidsanställda, framför allt i glesbygden, inger oro. Utskottet konstaterar också att problemet har visat sig vara svårt att lösa. Den nyligen genomförda utvärderingen av SMO-reformen, som bl.a. innebar en analys av utbildnings- och kompetensfrågor, har dock resulterat i ett antal förslag på åtgärder. Utskottet välkomnar regeringens initiativ att pröva alternativa lösningar. I avvaktan på att dessa prövas avstyrks motionerna 2008/09:Fö282 och 2009/10:Fö219.”
”Fastna” ovan är ett annat ord för ”avvakta” och mer på jordnära svenska istället för byråkratiska men tyvärr lider under tiden vissa räddningstjänster, och inte minst skadedrabbade i många fall, obotlig skada under tiden. Erfarenheter visar att har man en gång lagt ned är det i princip omöjligt att rusta upp. Utan betydande resurser. Som att kissa på sig, skönt och varmt direkt, kanske, sen blir det kallt och olustigt. Det blir kanske så när man planerar över mandatperioder istället för hållbarhet och kvalitet och nån-annan-ismen smyger sig in mellan stolarna. Det är inget kul när "man" försöker släta över och det syns och märks ändå. Som på bilden idag.
Jag avlutar med nått bra. (Alla mötesgurun/konferansare/serie och filmskapare vet att man ska avsluta med nått bra eller spännade att komma ihåg till deltagarna/läsarna.) Aftonbladet har en artikel om Leif Karlborg som i 50 år, nu 80, räddat liv och utbildat minst 1500 andra livräddare i Tylösand. Föga förvånade har han bland sina ”civila yrken” även varit brandman. Jag lyfter på hatten! http://www.svenskahjaltar.se/article13497722.ab Hade´
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar