tisdag 23 augusti 2011
Avtalsrörelse på G
LO har lagt fram en grund till en gemensam linje mellan sina förbund till den kommande avtalsrörelsen. En begränsning av visstidsanställning till två år, en jämställdhetspott och förbättringar i avtalsförsäkringarna är grunden. Än har man inte tagit ställning till lönekravens storlek.
Brandmännens Riksförbund är INTE ett LO-förbund.
http://lotidningen.se/2011/08/19/sa-funkar-nya-jamstalldhetspotten/
http://www.svd.se/naringsliv/lo-krav_6407649.svd
Borde inte LO istället fokusera på vilka yrken som har en felaktig lön, oberoende av vilket kön som dominerar dessa yrken och hur är det egentligen, alltså hur stor är den ”relevanta” skillnaden?
Arbetsgivarverket anser att fyra faktorer står för cirka 75 procent av den totala löneskillnaden mellan kvinnor och män. De två viktigaste förklaringarna till löneskillnaden är att kvinnor jämfört med män oftare befinner sig på befattningar med en lägre svårighetsnivå och kvinnor och män i stor utsträckning arbetar inom olika yrkesområden. De andra fak-torerna är att kvinnor mer sällan är chefer och att de i större utsträckning arbetar deltid. I den här artikeln från maj i år visar man sina mätningar från år 2000 till 2010. http://www.arbetsgivarverket.se/t/newspage____3046.aspx
Medlingsinstitutet publicerade i lönestatistiken för 2008 en analys om löneskillnaderna mellan könen där kvinnor i genomsnitt hade 15,8 procent lägre lön än män. Men efter så kallad standardvägning, som tar hänsyn till att kvinnor och män har t ex olika yrken, utbildning och arbetstid var skillnaden lägre även där, 6,6 procent.
Alltså, igen, alltså hur stor ÄR skillnaden, och den här debatten känns som en annan never ending story och för att inte missförstås; BRF ställer helt upp på ”lika lön för lika arbete” men det är något annat än detta. Jag själv som är statistik och forskningsintresserad har med ljus och lykta grävt i detta under många år och det är förvånande hur mycket ”fakta” som står mot varandra. Det är svårt att jämföra yrken och var ligger rättvisan? Ska det vara bättre betalt med studier som ger en ingenjörsexamen mot samma längd på studierna som ger ett sjuksköterskeyrke och är det utbildningen enbart som ska styra? Ska det vara mindre värt att jobba med människor än maskiner, mer värt att jobba med papper än en murarslev och så vidare..
Svårt, är dagens underdrift men det går att göra detta ännu svårare och det tycker jag faktiskt man gör med kampanjer och utfall som visar olika saker beroende på vem eller vilka man företräder och vi har det, relaterat till detta, enklare. Vi företräder ”bara” brandmän. De gynnas inte av detta och är nästintill diskriminerade gällande låga löner.
När tänker Kommunal inse det och hjälpa oss med det istället för att fortsätta sin kamp med att hålla brandmännen tillbaka? Sitta tungt som stoppkloss i ett av avtalen och inte bidra alls i det andra som underförstått lämnar arbetsgivaren i en gynnsam situation och oss i en sämre. ”Vi är överens med Kommunal så om inte BRF…” Jag tycker inte, Inte, alltså INTE, Kommunal tar sitt ansvar för brandmännens löner. Och vad jag hitintills läst ovan kommer det tyvärr bli en fortsättning i detta över nästa avtalsförhandling. Några fler heltidsmedlemmar till BRF och vi får majoritet och en omöjlig situation att nekas hängavtal i och då ni…
Eller var kvar, och ta konsekvenserna, som vi redan sett i så många år och som uppenbarligen fortsätter. Valet är ert eget men skäll inte på oss i just detta. Skäll på Kommunal och förbanna er själva. Ni och just du, kan göra skillnad. För dig själv och för BRF. Punkt och Hade´
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar