IVPA, I Väntan På Ambulans vid räddningstjänsten har kallats olika saker genom åren och är något som oavsett namnet Brandmännens Riksförbund tidigt stött och fortfarande stöder. Skälet var och är enkla egentligen då vårt första och största uppdrag är att rädda liv. Räddar vi liv med rökdykning? Ja ibland. Räddar vi liv med stege/stegar? Ja ofta, Räddar vi liv med IVPA? Väldigt ofta.
Sen får den medicinska expertisen säga vad de vill för de behöver vetenskaplighet eller beprövad erfarenhet innan de vågar.
Vi vågade och vågar. Alla lekmannauppgifter
kan man göra och utan delegation inkluderande deffen faktiskt men om syrgasen kommer in i bilden, obligatorisk delegation från en läkare. Nästa fråga är,
bör man, utan delegation eller uppdrag och tillsyn av en läkare eller annan medicinskt ansvarig, och här tycker vi och undertecknad
nej.Återigen så handlar det om ansvar och att vara rätt utbildad för det man gör. Att få detta via avtal, arbetsinstruktioner med möjlighet till kontinuitet och kunna fråga och få en medicinsk återkoppling och respons på det man gjort. Vidare blir våra blåljuskollegor vid ambulansen ofta våra blåljuskamrater och vi vinner en naturlig synergi och samverkan med ”medicinen”. Apropå kamrater så hur tar allmänheten emot detta och får räddningstjänsten uppskattning?
Detta betyder
inte att arbetsgivaren ensidigt kan bestämma vilka uppgifter som brandmännen är skyldig att utföra eller att samtliga måste kunna göra allt. Uppgifter utöver räddningstjänst måste först förhandlas och regleras i en särskild överenskommelse och det gör man när man ”stadgar instruktionen”. När man kommer överens om sådana uppgifter måste man också ta hänsyn till huvudarbetsgivaren, om det gäller deltiden, så det inte innebär att brandmannen måste sluta i räddningstjänsten pga. att belastningen blir för stor. Principen gäller ju annars i stort även för heltidsbrandmannen och det avtalsområdet.
Stannar där i ett redan för långt inlägg men det är många frågor i och om detta och här var lite saxat ur vår ”stora interna instruktion” . Vidare så har undertecknad varit en landstingsmotpart som kommuner skrev sina IVPA-avtal mot. För arbetsgivarsidan, och har alltså arbetat med dessa frågor sedan 80-talet för både kommun, landsting och för arbetsgivare och fack på "bägge sidor" så en viss erfarenhet har Brandmännens Riksförbund i och om detta. Om ni har frågor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar