tisdag 7 juni 2011
Arbetsmiljöenkät, vaffö-då-då?
Jag har tillbringat en del av ledigheten till att läsa Michael Allvins; ”Gränslöst arbete: Socialpsykologiska perspektiv på det nya arbetslivet” och ett antal, stort antal faktiskt, arbetsmiljöenkäter. Speciellt har jag läst en från 2007 och från samma organisation 2010 och..herregud, i delar är de inte annat än ”rop på hjälp” och någon har faktiskt i fritexterna skrivit så. Arbetsmiljöenkäter, en kioskvältare? Nä men det borde vara det för de som faktiskt ansvarar för:
Arbetsmiljöenkäters syfte brukar vara att synligöra problem och önskemål inom en organisation och då få en strukturerad avstämning av och om verksamheten. En kvalitetssäkring helt enkelt eller på byråkratiska; ”Att fastställa om organisationens systematiska arbetsmiljöarbete uppfyller kraven i Arbetsmiljölagen, Arbetsmiljöverkets författningar samt författningen om Systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:1, i synnerhet.” http://www.av.se/sam/riskbedomning/ Före-under-efter-kontrollera gör en policy tycker AV ungefär för vad är syftet med att undersöka något om man inte åtgärdar eller gör en plan för det som bör eller ska åtgärdas?
Resultaten visar att orsakerna till medarbetarnas oro, stress och till viss del uttalad frustration till stor del beror på brister i ledarskap, organisationsstruktur, organisationskultur och intern kommunikation. De brister som orsakar stressen utgör samtidigt hinder för det organisatoriska lärande som krävs för att organisationen ska kunna minska den upplevda stressnivån och, de är minst sagt inne i ett slagas moment 22. Det är viktigt att våga se sanningen i vitögat och inte förneka hur organisationer verkligen fungerar och upplevs av medarbetarna, annars går det inte heller att se dess möjligheter. När denna rädsla övervunnits kan man också övervinna de hinder som finns för kommunikation och det blir möjligt att handla på ett mer konstruktivt sätt för att lösa bekymren.
Undersökningar visar att 30-50 procent av kvalitetsbristkostnaderna beror på faktorer i arbetsmiljön. Att arbeta systematisk med detta område är lönsamt så:
Vad händer då i denna organisation gällande att ta hand om problemen? Jo enligt uppgift gör man en ny men denna gång riktad undersökning… Om det är så skulle det kunna vara ett slags cencur, vi frågar och undersöker tills frågorna blir rätt besvarade och detta ter sig mycket märkligt. Så märkligt att jag borde fått fel uppgifter men, det skall kollas denna vecka för jag tänker inte glömma ropen i den förra som mycket visade på vad man kan läsa om i boken jag lagt som bild till detta inlägg. Fast inte med positiv klang och ropen de är kvar, de på hjälp. Hade´
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar