söndag 22 maj 2011
Brandingenjörens roll..har inget med bilden att göra, men
Domedagsprofeten Harold Camping förutspådde att världen skulle gå under igår men uppenbarligen hade han fel. Igen. Mer igen är fortsättningen av SOS-Alarm granskningen och nu har man kommit till kompetensen och vinstkraven, http://www.dn.se/nyheter/sverige/sos-alarm-brister-i--kompetens och http://www.dn.se/nyheter/sverige/agarna-kraver-hogre-vinst , där det framgår att SOS-Alarm i höstas ”tvingades” införa ett krav på en årlig vinstmarginal om minst 12 procent. 12%!!! Jo ni ska se utropstecknen på hur jag reagerar på detta och jag anser nog att det nästan är ”kriminellt” då det är helt fel tänkt och att man startar i fel ände. Vad ska man utföra och med vilka kvalitetskrav och hur skall det göras för att vara tillräckligt säkert. Vilka ytterligare roller skall finnas i organisationen och hur skall de integreras med kärnverksamheten och sen, sen får man en prislapp. Jag förespråkar alltså tesen: vad var tanken från början och hur har det blivit så gör om, gör rätt och återgå till ”originalet” . ETT SOS för alla som samverkar/samarbetar och inte tror sig vara en egen myndighet eller alternativt, ett vinstdrivande bolag MOT alla aktörer. Alltså även ägarnas verksamheter. Annars tror jag domedagsprofeten Harold Camping får ett rätt om än det inte skedde igår heller för SOS-Alarm. Men, det är nära nu och alla tecken som borde få ägarna att reagera och agera finns redan så, detta är bara början.
Sen fick jag fick en fråga: Hur tror du brandingenjörens roll ser ut om 10 år som kommentar i förra inlägget och ja..och jo, visst har jag funderat, läst och tänkt och pratat i och om de frågorna med alla möjliga berörda. Från ledande nationella politiker i riksdagen och relaterade utskott till den enskilde brandmannen på den lilla stationen som pendlar mellan nedläggning och utveckling. För denna fråga handlar mycket om hur ser hela räddningstjänstbranschen ut om 10-15-20 år tycker jag då och jag ser brandingenjören och dennes roll som en del i den. En väldigt viktig del. Också, för naturligtvis finns fler arbetsområden som inte ”avlönas” av kommunala medel för denna yrkeskategori men om jag avgränsar mig någorlunda till det kommunala så är det korta svaret lite tråkigt: Ungefär som nu, men befäst. Jag hoppas däremot på att räddningstjänsten har tagit flera steg till och har fått ett större ansvar för hela samhällets krishantering. Inklusive budget, dvs. tjänsteutrymmet och möjligheten att utföra, utan att försöka ta den rollen som idag, oftast utan finansiering. Läs, ”sparar ihjäl sig” för att kunna göra mer och annat och allt för ofta; politiskt korrekt istället för verksamhetsutvecklande med en bibehållen förmåga. Att evidens och forskning leder till utveckling i såväl teknik, taktik/arbetsmetodik och att brandingenjörerna som jag ser som cheferna i detta har fått mer utbildning i kommunal förvaltning och ledarskap. I ”kommunal förvaltning” är det oerhört viktigt att förstå
hur det politiska systemet fungerar, hur staten/kommunen
fungerar och då räddningstjänstens roll och räddningstjänstens tjänstemäns roll i detta …system. Andra mer kommunalt bundna chefer gör det och har varit på den arenan betydligt längre och har även förutom traditionen, utbildning i och om detta. Att göra sig förstådd och veta var och hur handlar ytterst om ”resurser och prioriteringar” som kan utveckla istället för avveckla. Likaså ledarskapet..
Gränserna mellan kommunerna suddas också ut alltmer och vi går mot nya områden, regioner och jag hoppas att räddningstjänsten är en del däri och inte olika isolerade verksamheter som försöker befästa sig själva. Det går inte, och kan man inte vinna bör man anpassa sig och vara med och påverka i den riktning man vill att det skall ta. Läs; ”räddningstjänsten har fått ett större ansvar för hela samhällets krishantering” och då har du/ni per automatik lite av svaret av ”framtidens brandingenjörers roll.”
Vidare tror jag i att om och när ansvaret blir än större, mer arbetsuppgifter kommer, teknik och arbetssätt förändras mm och mm att vi kommer få fler yrkeskategorier och mer specialisering också inom yrkena. Hur mycket skall och kan egentligen en brandman klara av och med vilken kvalite´? Kan man vara expert på alla moment och kunna all utrustning och är det ens rimligt och är det kanske, redan nu, för mycket i en yrkesroll och det är därför vi ser och hör en del frustration?
Jag ser alltså brandingenjören som chef/ledare även i framtiden och dessutom en person som kommer att vara en mer betydande för hela samhällets krishantering. Jag är då en sådan som tror att man bör kunna den här branschen för att kunna leda den på de flesta positioner. Visst det finns undantag och speciella människor men generellt är jag övertygad om att om man inte vet skillnaden på ”smal och grovslang” får man problem i en sådan här specifik och händelsestyrd bransch. Brandingenjören är förhoppningsvis en generalist och specialist med förmåga till analys och helhetssyn och med ett ledarskap som är olika på stationen och i situationen. Att vara räddningsledare på en olycksplats är en sak och få respekt/förtroende ”i dagrummet” oftast en annan. Vi bör också ha någon form av introduktionsprogram/praktisk yrkeskunskap innan ingenjören från nyutbildad hamnar i rollen som räddningsledare vid olyckor för det ställs stora krav där deras förmåga ställs på sin spets, ofta i komplexa situationer, som självklart kräver erfarenhet. Här kan kommunerna göra en lovande ingenjör ”en björntjänst” annars som kan, och har lett till, att ”lysande stjärnor” slocknat.
Samhällets komplexitet ökar och självklart så också branschens och dess olika yrkeskategoriers. Räddningstjänsten får ett ökat ansvar i krishanteringsarbetet. Betydelsen av förebyggande arbete stärks än mer och ett genombrott och en ”nedkämpning av Boverket” gemensamt med, och i mer utvecklande arbeten generellt med, försäkringsbranschen kommer. Räddningstjänsten kommer konkurrensutsättas på helt andra sätt än vi är vana vid och det behöver inte bara vara från ”externa aktörer” utan även andra ”kommunala”. Alla yrkesroller i branschen har utvecklats, fler har tillkommit och alla gör inte allt överallt längre med mera och mera och mera...men nu, nu är det söndag och jag ska fortsätta att spika på huset och återkommer i och om detta. Om inte domedagsprofeten Harold Camping räknat fel och det är idag på eftermiddagen det..smäller. Hade´
(PS. Sen är jag stolt svärfar till en blivande brandingenjörska och tror mig ha lite koll över utbildningen. Tar det sen. DS)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Peter!
SvaraRaderaPå vilket sätt hjälper BRF Simom Wallmark som ni skriver om i senaste nummret? Jag som medlem blir så j***a upprörd när jag läser den artikeln. Många frågor dyker upp i huvudet, varför händer det här i Södertörn om och om igen? Varför säger inte Södertörns brandmän ifrån? Vad gör facket? Hur kan politikerna låta detta ske?
Mvh
Micke
Hej Micke och svaret är tyvärr kort, just nu: på alla sätt och i många spår. En del syns inte än :-) men sen en tankenöt; är det en slump att centrum för rättvisa engagerar sig och driver detta? Återkommer. // BRF-Peter
SvaraRadera