söndag 24 april 2011
SOS Alarm granskas efter dödsfall
SOS Alarm granskas efter dödsfall - DN.SE På tisdag kommer MSB att granska Emil Linnells dödsfall. – Fallet handlar om kompetens och rutiner, frågor som vi ska kontrollera, säger Eleonor Storm, handläggare på MSB. I kommentarerna kan man läsa från en signatur, jurist; MSB i all ära - men dom har inget med det här tragiska dödsfallet att göra! Det är Socialstyrelsen. Återigen har DN misslyckats i att presentera den sanna bilden. Läs på hur alla avtal är konstruerade! Avtalet med Staten! Avtalen med Landstingen. Lite beklämande att inte MSBs utredare inte heller är påläst. Sen när blev det MSB:s uppgift att ställa upp krav och granska vad en hälso - och sjukvårdspersonal gjort i yrkesutövningen?
Fel, fel, fel åtminstone nästan... för: Mellan Svenska staten och SOS Alarm AB finns ett alarmeringsavtal som reglerar SOS-tjänsten och vissa alarmeringstjänster. MSB har i uppgift att utöva tillsyn och kontroll över att SOS Alarm AB uppfyller åtagandena enligt alarmeringsavtalet.Avtalet består av 18 olika punkter som styr hur SOS Alarm ska hantera SOS-tjänsten på ett effektivt sätt.
SOS Alarm ska enligt avtalet
•driva SOS–centraler som upprätthåller SOS tjänsten för nödnumret 112 i hela landet
•erbjuda samtliga kommuner, landsting och statliga räddningsorgan att träffa avtal för anslutning av alarmeringstjänster
•utnyttja positionering av 112- samtal där så är möjligt i fast och mobil telefoni
•ansvara för samhällsinformationen
•utveckla SOS-tjänstens innehåll i takt med att omvärldens behov, samhället och tekniken förändras
•följa och medverka i det internationella samarbetet och utvecklingen inom området
•sammankalla och ansvara för ett 112- råd
•lämna en årlig verksamhetsrapport till regeringen
•fullgöra åtaganden även vid större krissituationer eller extraordinära händelser.
Men...
Alarmeringsavtalet omfattar bland annat inte hur ambulanser ska dirigeras efter att SOS- operatören har konstaterat att den hjälpsökande är i behov av ambulans. Avtalet omfattar inte heller det fortsatta arbetet med att larma ut räddningstjänsten enligt olika larmplaner efter att SOS-operatören har konstaterat att räddningstjänsten måste larmas ut. Detsamma gäller för polisen. Detta innebär att kommuner, landsting och polis tecknar egna avtal som styr hur det fortsatta samarbete ska gå till efter att SOS-operatören har konstaterat vilka hjälpresurser som behövs.
Detta ger några frågor; konstaterade operatören att det fanns ett hjälpbehov eller inte och utifrån vilka direktiv. SOS-avtal med staten eller SOS-avtal med landstinget i Stockholm. Kom operatören förbi: En SOS-operatör ska genom intervju primärt fastställa vad som har hänt och var det har hänt.
Oavsett så tycker jag det är helt rätt och MSB ska in i detta men tillsammans med andra aktörer där inte minst, eller kanske främst, Socialstyrelsen har ett stort ansvar i just då denna händelse. Också. För granskningen behövs då grundtanken med ett nödnummer och allt där runt omkring, är i all sin enkelhet genial men vart har kvaliten, utveckling och framförallt ödmjukheten i uppdraget tagit vägen. Så mycket klagande, så mycket påstådda fel och så till synes liten verkstad i att bemöta detta, röner nu, förhoppningsvis, ett omtag och ett förbättringsarbete som syns. Däremot kommer man troligen, vi får se, inte hitta fler syndabockar än en sjuksköterskas felaktiga agerande men jag kan stå ut med det om det blir resultat som syns och inte allt hamnar i en svensk-lagom-utrednings-fil som konserverar och tar hänsyn. Hänsyn till andra än den som lånar sitt namn som en slags medial blixt-från-klar-himmel för att det måste vara slut och stopp nu; Lex Emil Linnell. Hade´
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar