I Informationsbolagets Nyhetsbrev den 18:e april kan man läsa: En socialdemokratisk motion till riksdagen om bättre ekonomiska villkor för deltidsbrandmännen i framförallt glesbygden har godkänts av riksdagen, som nu skickar frågan vidare till regeringen med krav att se över vilka ekonomiska morötter och regeländringar som kan vara nödvändiga att vidta för att säkra den framtida rekryteringen.
Va…en till och hur har vi kunnat missa den??!!, var min reaktion för vi har väldigt goda kontakter med många politiker i skilda delar och över hela det politiska fältet och en hel del ringande och mailande till vårt politiska kontaktnät vidtogs. Oavsett så var det goda nyheter men nu har jag landat också och har konstaterat att det var det vi redan visste och jobbat och jobbar med. Bland annat, för det kommer troligen mer och kommer vi att låta någon enmans eller fåmansutredning att vara det som blir en egen sanning? Nej, och då förstår ni lite av nått av mina tidigare inlägg.. En stor
:-) kan ett fackförbund som verkligen brinner för denna bransch tycka. Våra frågor
ÄR på agendan och BRF har.. vår i luften och vinden i ryggen.
I motion 2010/11:Fö204 av Ann-Kristine Johansson (S) anförs att det behövs en översyn av deltidskårernas bemanning i syfte att förbättra rekryteringen till räddningstjänsten. Motionären påtalar i motionen att det har blivit allt svårare att både rekrytera och behålla deltidsbrandmän. Mot bakgrund av faktorer som försämrad ersättning, bristande försäkringsskydd, förändringarna i a-kassan gällande deltidsarbete och de generella förändringarna på arbetsmarknaden är det angeläget att en översyn av rekryteringsfrågan genomförs, inte minst för att belysa om ytterligare ekonomiska incitament eller regeländringar är nödvändiga för att trygga bemanningen framöver.
Även i motion 2010/11:Fö207 av Tomas Eneroth och Carina Adolfsson Elgestam (S) påtalas behovet av en översyn i syfte att förbättra rekryteringen till räddningstjänsten då deltidsbrandmännens insatser är helt avgörande – inte minst för att en fungerande räddningstjänst ska kunna finnas i mindre tätorter och på landsbygden. Orsakerna till problemen är enligt motionärerna många: försämrad ersättning, bristande försäkringsskydd, förändringarna i a-kassan gällande deltidsarbete och kanske framför allt förändringarna på arbetsmarknaden.
Utskottets ställningstagande för dessa två motioner var/är: Utskottet har vid en rad tillfällen under tidigare riksmöten behandlat frågan om rekrytering av deltidsbrandmän, senast i motionsbetänkande 2009/10:FöU9. I propositionen Stärkt krisberedskap – för säkerhets skull (prop. 2007/08:92) gör regeringen bedömningen att räddningsstyrkor som är organiserade med deltidsanställd personal (räddningsmän i beredskap) har stor betydelse för räddningstjänstverksamheten. Systemet med deltidsanställda brandmän bör därför enligt regeringen fortsätta. Utbildningen bör vara av god kvalitet och genomföras med fortsatt statligt finansiellt stöd. Regeringen har också i en skrivelse till riksdagen, En strategi för utvecklingskraften i Sveriges landsbygder (skr. 2008/09:167), konstaterat att den kommunala räddningstjänsten är en av organisationerna i första linjen, i fråga om samhällets förmåga att arbeta med skydd mot olyckor och krishantering, och att utbildningen för deltidsanställd personal inom räddningstjänsten är viktig för medborgarnas säkerhet och trygghet.
Utskottet konstaterar dock, i likhet med regeringen, att bl.a. befolkningsutvecklingen i områden där räddningstjänsten utgörs av i huvudsak deltidsanställd personal har en för rekrytering av personal ogynnsam utveckling. I glesbygdslänen och särskilt i den norra delen av Sverige närmar sig flera tätorter en situation där kommunerna tvingas minska personalen i räddningstjänstorganisationen och på en del platser ersätta eller komplettera denna med andra metoder för att hålla en rimlig säkerhets- och trygghetsnivå. Regeringen anser därför att det behöver prövas om det finns alternativa lösningar för att i första hand genom samverkan mellan s.k. blåljusmyndigheter (polis, kommunal räddningstjänst och ambulanssjukvård) uppnå en för medborgarna god tillgänglighet av hjälp vid nödlägen och en rimlig trygghets- och säkerhetsnivå avseende allmän ordning, säkerhet och hälsa.
Regeringen har uppdragit åt MSB (Fö2009/1961/SSK) att i samverkan med Rikspolisstyrelsen, Socialstyrelsen, Länsstyrelsen i Västernorrlands län, Länsstyrelsen i Norrbottens län och Länsstyrelsen i Örebro län lämna förslag till formerna för och finansieringen av ett försök att pröva alternativa lösningar. Kommunerna i respektive län ska bjudas in för att delta i arbetet. Försöksperioden ska omfatta fyra år. Om det visar sig vara lämpligt kan även andra allmänna aktörer än kommunal räddningstjänst, polis och ambulanssjukvård, t.ex. kommunala förvaltningar, involveras i försöken. MSB ska senast den 1 juni 2011 redovisa uppdraget till Regeringskansliet (Försvarsdepartementet).
Utskottet konstaterar att regeringen även i budgetpropositionen för 2011 påtalar att det på landsbygden har blivit svårare att rekrytera deltidsanställd personal till räddningstjänsten och att alternativa lösningar behöver prövas.
Utskottet välkomnar naturligtvis de åtgärder som vidtas i syfte att uppnå en för medborgarna god tillgänglighet av hjälp vid nödlägen och en rimlig trygghets- och säkerhetsnivå avseende allmän ordning, säkerhet och hälsa. Utskottet anser dock att även andra faktorer spelar in när det gäller att lösa problemen med bemanningen av deltidsbrandkårerna.
Det gäller t.ex. försämrad ersättning, bristande försäkringsskydd, förändringarna i a-kassan gällande deltidsarbete och de generella förändringarna på arbetsmarknaden. Utskottet anser att det är angeläget att en översyn av rekryteringsfrågan genomförs för att ta fram förslag på åtgärder som kan falla på statsmakterna att vidta. Översynen bör bl.a. belysa om ytterligare ekonomiska incitament eller regeländringar är nödvändiga för att trygga bemanningen framöver. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna. Utskottet tillstyrker delvis motionerna 2010/11:Fö204 och 2010/11:Fö207 (båda S).
Avslutar med en inledning från en skrivelse jag skickade till några intresserade politiker i..USA och Bryssel. Faktiskt relaterat, för vi tillhör ju det globala facket.. :
BRF, Brandmännens Riksförbund or Swedish Confederation of Firefighters is a politically independent trade union's national organization for workers in emergency services in Sweden. Established in 1945, with the collective bargaining agreement since 1946. The union is by far the largest union in the Swedish rescue services…. Mer om detta, men sen, också.
Hade´